Tentoonstelling: 100 jaar Schiphol

kijkmagazine

17 December 2016 13:00

100 jaar Schiphol (zaalimpressie)

Met een uitgebalanceerde mix brengt Amsterdam Museum de 100-jarige geschiedenis van luchthaven Schiphol voor het voetlicht.

Honderd jaar geleden werd een stukje boerenland ingezet als militair vliegveld: het begin van Schiphol. Het aan de Kalverstraat gelegen Amsterdam Museum vertelt in de tijdelijke tentoonstelling 100 jaar Schiphol. Klaar voor vertrek de geschiedenis van de luchthaven.

Paspoortencontrole

Bij aankomst word je met de bekende omroepberichten (‘mind your step’) gelijk in de juiste stemming gebracht. Vervolgens krijg je een goed uitgebalanceerde mix voorgeschoteld van voorwerpen met toelichting, losse weetjes en interactieve opstellingen.

100 jaar Schiphol - posterOok de aangesneden onderwerpen zijn divers: van stewardessenuniforms tot geluidsoverlast. Hoogtepunten zijn een game waarin je bepaalt welke reizigers zonder problemen langs de paspoortencontrole mogen, en een drietal ‘verrekijkers’ waarmee je de bizarre weg kunt volgen die een stuk bagage aflegt.

Boeiend voor iedereen

Wel is duidelijk dat de tentoonstelling in zijn geheel leuk moet blijven voor iedereen, kinderen inbegrepen. De teksten zijn kort en eenvoudig; nergens wordt al te diep op ingegaan. Ook voor volwassenen mag dat de pret echter nauwelijks drukken; de samenstellers weten steeds de juiste informatie te brengen om iedereen geboeid te houden die weleens in een vliegtuig stapt.

**** | Amsterdam Museum | entree volwassene € 12,50 | tot en met 7 mei 2017

Een overzicht van speciale activiteiten (met name voor kinderen) rond de tentoonstelling vind je hier. Er is ook een online-versie van 100 jaar Schiphol.


Meer KIJK tipt