Tentoonstelling: Cool Japan

kijkmagazine

10-05-2017 13:00:21

Cool Japan

Het Museum Volkenkunde in Leiden combineert in haar nieuwe grote wisseltentoonstelling op een effectieve manier Japanse trends met oudere cultuur.

Japanse beeldcultuur: dat is wat er centraal staat in de tentoonstelling Cool Japan. Een slimme keus van het Museum Volkenkunde, want ons land kent behoorlijk wat fans van manga, anime, cosplay, Pokémon enzovoort, die met zo’n thema handig worden gelokt.

Samoerai en schoolmeisjes

Eenmaal binnen blijkt dat het museum niet puur inzet op de bekende voorbeelden uit het heden. In plaats daarvan worden moderne trends getoond in combinatie met klassiekere voorbeelden. Monsters uit de game Final Fantasy XV staan bijvoorbeeld naast traditionele geesten en demonen uit de Japanse folklore, terwijl de samoerai een zaal delen met de heldin van de manga- en animereeks Sailor Moon.

Robot Pepper (Cool Japan)

Blikvanger in de zaal over robotica in Japanse beeldcultuur is de kleine robot Pepper.

Daarbij blijkt de tentoonstelling gelukkig slim genoeg om de vergelijking tussen verleden en heden niet te ver door te trekken. Waar oude prenten naast mangatekeningen hangen, wordt netjes vermeld dat er weliswaar overeenkomsten zijn, maar dat de Japanse striptekenaars van de twintigste eeuw zich net zozeer door het Westen hebben laten inspireren.

Boekenkasten vol manga’s

Verder is tentoonstelling Cool Japan een fijne mix van afbeeldingen en voorwerpen met tekst en uitleg, video’s, tijdlijnen en interactieve elementen. Heel diep gaat het geheel misschien niet, maar daar staat tegenover dat in de laatste zaal boekenkasten vol met manga’s te vinden zijn, en ook een paar arcadekasten. Zo kan iedereen met gemak een paar uur stukslaan in het museum – Japanfanaat of niet.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

**** | Museum Volkenkunde, Leiden | entree volwassene € 14,- | t/m 17 september

Beeld robot: Kirsten van SantenPodcast KIJK en luister via JUKEMeer KIJK tipt

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis