Tentoonstelling: De Aanval

kijkmagazine

07-07-2015 16:00:39

Voorafgaand aan het bombardement, werd er in Rotterdam van 10 tot en met 14 mei 1940 gevochten. De Aanval stelt dit prachtig tentoon.

Dit jaar herdenken we niet alleen dat Nederland 70 jaar geleden werd bevrijd. 75 jaar geleden begon Hitlers grote offensief tegen Frankrijk, België en Nederland. Rotterdam lag daarbij meteen in de frontlinie. Van 10 tot en met 14 mei werd er zwaar gevochten in de stad, wat uitmondde in het beruchte bombardement.

TENTOONSTELLING De aanval 2De Aanval, een tentoonstelling van het Museum Rotterdam, vertelt het verhaal van deze vijf heftige oorlogsdagen. Dat gebeurt onder andere aan de hand van veel filmbeelden, foto’s en ooggetuigenverslagen. Daarnaast zijn er uniformen en wapentuig te zien, zoals een Heinkel He 111, het vliegtuigtype dat bij het bombardement werd gebruikt (zie foto hiernaast).

Bijzonder is dat de strijd ook wordt belicht vanuit het oogpunt van de vaak piepjonge Duitse soldaten. Kortom, een mooi uitgebalanceerde tentoonstelling over een nog steeds beladen episode uit onze geschiedenis.

***** | Onderzeebootloods RDM, Rotterdam | entree volwassene €10,- | t/m 25 oktober 2015

Tekst: Leo PolakPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen