Tentoonstelling: Vlijmscherp verleden

Laurien Onderwater

2016-05-31 13:00:13

vlijmscherp verleden

Dol op zwaarden uit de historie? Dan is de tentoonstelling Vlijmscherp verleden echt iets voor jou.

In de tijdelijke exhibitie Vlijmscherp verleden zijn diverse zwaarden uitgestald in chronologische volgorde. Zo begint de tijdlijn met vondsten die dateren uit de Bronstijd en de IJzertijd en eindigt de collectie bij de Nieuwste tijd. Daarnaast worden er ook slagwapens afkomstig uit onder andere Japan en Indonesië vertoond.

De tentoonstelling legt niet alleen uit waarvoor de zwaarden destijds dienden, ook wordt de bezoeker voorzien van leuke algemene weetjes. Zo zijn speelgoedzwaarden er vermoedelijk al net zo lang als de échte zwaarden en begroeven beulen hun zwaarden – geheel volgens traditie – na honderd executies.

PERSFOTO_RMO_Tentoonstelling_Vlijmscherp_verleden

Een groot aantal zwaarden in deze collectie is gevonden tijdens het baggeren. Dat is geen toeval: zwaarden werden vaak geofferd door ze in het water te gooien. Een zwaard behoorde namelijk toe aan zijn ‘meester’ en wanneer hij doodging, moest het zwaard mee. Wie weet wat er in de sloot achter jouw huis ligt?

Door de geslaagde opzet zal Vlijmscherp verleden bezoekers van alle leeftijden vermaken. Zelfs aan Star Wars-fans is gedacht: aan het einde van de route is zowaar een lightsaber tentoongesteld.

**** | Rijksmuseum van oudheden, Leiden | entree volwassene € 9,50 | tot en met 2 oktober 2016


Meer Artikelen

tijdelijk Gratis verzending

We begrijpen dat je niet staat te springen om nu naar de supermarkt te gaan om een exemplaar van KIJK uit de schappen te grissen. Bestel onze edities online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten.