Voormalig KIJK-hoofdredacteur Hans Waleveld overleden

KIJK-redactie

06-09-2016 16:00:43

Hans Waleveld

Gisteren is op 76-jarige leeftijd Hans Waleveld overleden. Hans was van 1979 tot 2002 hoofdredacteur van KIJK.

“Een betere hoofdredacteur had KIJK zich niet kunnen wensen”, zegt Peter van Leersum, in de beginjaren als artdirector de rechterhand van Hans. “Het klikte tussen Hans en het tijdschrift. En tussen Hans en de zittende redactie klikte het ook. Hij smeedde die redactie tot een hechte, enthousiaste groep.”

Een van de middelen die Hans daarvoor gebruikte: maandelijkse redactievergaderingen waarbij iedereen, inclusief vormgevers en illustratoren, ideeën voor artikelen op tafel mocht gooien. Mede daardoor begon het tijdschrift, om Van Leersums woorden te gebruiken, “te groeien en te bloeien”.

Volwassen tijdschrift

Met Hans aan het roer ontwikkelde KIJK zich van een maandblad dat vooral met middelbare scholieren in verband werd gebracht tot een volwassen tijdschrift met een zeer brede lezersgroep. Hans motiveerde zijn redacteuren extra door te benadrukken wat een bevoorrechte positie ze als journalist hadden: ze mochten immers beroepshalve overal hun nieuwsgierige neus in steken. In zekere zin was dat volgens hem zelfs hun plicht.

Hans Waleveld

Hans Waleveld tijdens zijn hoofdredacteurschap van KIJK.

Maar Hans had meer ambities dan een geweldig tijdschrift maken. Er werden heel wat nevenactiviteiten op poten gezet. Zo kwam er een jaarlijkse en drukbezochte Schipholdag, waarbij KIJK-lezers niet alleen de kans kregen om op de nationale luchthaven achter de schermen te kijken, maar ook het luchtruim kozen.

Een ander initiatief was het tv-programma Kijk-tv, dat van 1987 tot 1989 werd uitgezonden. De presentator was Nederlands eerste ruimtevaarder, Wubbo Ockels.

KIJK ging ook internationaal. Er verscheen een Finse en een Indonesische versie van het tijdschrift. In de nadagen van de Sovjet-Unie werd door middel van Vzor (‘Blik’) zelfs een poging gedaan om tot de Russische markt door te dringen.

Knokken voor topkwaliteit

Toen het minder begon te gaan in de tijdschriftenwereld bleef Hans knokken om zijn redacteuren, vormgevers en freelance-medewerkers in staat te stellen topkwaliteit te leveren. Want in de 23 jaar van zijn hoofdredacteurschap hanteerde Hans net als de rest van de redactie de strijdkreet dat elke maand “het beste nummer ooit” moest worden gemaakt. Een motto waar de huidige KIJK-ploeg nog steeds vierkant achter staat.

Tekst: Leo PolakPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens