Arend grijpt een vos die een konijn heeft gevangen

Laurien Onderwater

24-05-2018 12:59:30

arend vos konijn

Deze fotograaf heeft een bijzonder moment vastgelegd: toen een vos zich tegoed wilde doen aan een konijn, werd het roofdier bijna zelf de prooi. 

Wij mensen hebben het maar makkelijk: als we trek hebben, lopen we even naar de dichtstbijzijnde supermarkt om wat lekkers te kopen. Dieren, daarentegen, moeten keihard werken voor hun hapje. Zo ook deze jonge vos die, na wat waarschijnlijk een strijd moet zijn geweest, eindelijk een konijn heeft te pakken. Maar voor hij het beest goed en wel kan verorberen, wordt de vos zelf aangevallen – door een hongerige arend.

Kleptoparasiet

Deze bizarre gebeurtenis is een goed (en enigszins dramatisch) voorbeeld van kleptoparasitisme: een dier voedt zich dan met een prooi die een ander dier heeft gevangen of gedood. Lekker makkelijk, niet erg eerlijk.

Het bijzondere kiekje is genomen door natuurfotograaf Kevin Ebi in een Amerikaans nationaal park op San Juan Island in Washington. Hij bracht daar een dag door om jonge rode vossen te observeren toen ze aan het spelen en jagen waren in het park.

Terwijl hij toekeek, zag Ebi een jonge vos een konijn vangen en het over de weide dragen, totdat het tafereel opeens gewelddadig werd overstoord van bovenaf door een Amerikaanse zeearend die ook trek had in konijn.

Volhardend

Je zou verwachten dat de jonge vos meteen loslaat, aangezien de enorme klauwen van de zeearend niet mis zijn. Maar het eigenwijze ding is in het begin nog niet van plan om toe te geven. Dat resulteert in een bizarre worsteling in de lucht en gelukkig zijn ook daar beelden van gemaakt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De vos houdt nog een tijdje vol – 8 seconden om precies te zijn – maar verkiest uiteindelijk de grond boven het luchtruim en maakt een val van bijna 3 meter. Ebi: “The fox ended up OK, but lost its dinner.” En tja, voor het konijn zag het er sowieso al niet rooskleurig uit.

Bronnen: Kevin Ebi, ScienceAlert

Lees ook:

KIJK 6/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes