Waarom krijg je rimpels als je ouder wordt?

KIJK-redactie

24 April 2017 13:00

Waarom krijg je rimpels

Waarom krijgen we rimpels bij het ouder worden en kunnen we er wat tegen doen?

Een eeuwig jonge huid willen we allemaal wel. Helaas verschijnen vanaf je twintigste al de eerste rimpeltjes. Hoe kan dat toch, als alle cellen van je huid elke dertig dagen worden vervangen? Dermatoloog Tamar Nijsten van het Erasmus Medisch Centrum haalt ons uit de droom. “Dat vernieuwen geldt alleen voor het bovenste laagje van je huid, de opperhuid. De daaronder gelegen lederhuid en vetlaag worden niet vervangen.” En dat wreekt zich.

Vet nodig

De lederhuid, die uit bindweefsel bestaat, vormt het grootste probleem. Door veroudering, maar ook door zonlicht en roken, raken de lange strengen collageen en elastine beschadigd. Ze worden als het ware in stukjes geknipt, waardoor je huid niet meer mooi terugplooit. Die verfrommelde huid is ook nog eens droger, doordat de talgproductie afneemt als je ouder wordt. “En zonder talg verliest je huid makkelijker vocht”, legt Nijsten uit.

En die vetlaag ónder de lederhuid? Ook die gaat achteruit als je ouder wordt. Het vet kan verzakken en verschuiven, ook door botverlies. Dan krijg je bijvoorbeeld zo’n ‘blubje’ onder je kaaklijn, of wallen onder je ogen.

Wat te doen?

Nu we toch een dermatoloog te pakken hebben: valt er wat tegen te doen? “Je kunt rimpels deels voorkomen door niet te roken en door goed te smeren met zonnebrand”, antwoordt Nijsten. “Zonnebrandcrème is de beste anti-rimpelcrème die er is. Als je al rimpels hebt, kun je crèmes met vitamine A-zuurachtige stoffen smeren. Die maken de bovenste laag van je huid dunner, wat een frisse indruk geeft.”

Verder zijn er nog injectables: injectievloeistoffen die via een dunne naald in de huid worden gespoten. Ze vervangen vooral het verloren gegane volume en stimuleren mogelijk de aanmaak van nieuw collageen. In dat laatste gelooft Nijsten eigenlijk zelf niet. En botox? “Daarmee leg je bepaalde spieren in je gezicht lam, zodat de rimpels die door herhaalde bewegingen zijn ontstaan – fronzen, lachrimpels – minder opvallen. Botox helpt alleen tegen expressierimpels, niet tegen huidveroudering.”

Tekst: Diana de Veld

Beeld: 123rf


Meer Artikelen