Waarom hebben pukkels witte of zwarte puntjes?

KIJK-redactie

20 August 2016 16:00

Pukkels

Bij de ene pukkel is het puntje wit, bij de andere zwart. Waar komt dat eigenlijk door?

Mee-eters zijn over het algemeen best gezellig, maar niet als ze brutaalweg op je gezicht gaan zitten. Bij deze laatste soort gaat het om verstopte talgklieren. Talg is een vettig spulletje dat je huid en haar tegen uitdroging beschermt en bacteriën en schimmels buiten de deur moet houden. Heel fijn dus dat je huid ermee bezaaid is. Bij elk haartje zitten één tot vijf talgkliertjes. Maar soms is hun productie zo groot dat het afvoerkanaaltje verstopt raakt met talg en afval van huidcellen. Een mee-eter is geboren.

Donker of wit propje

Als een mee-eter open is, zit er meestal een donker propje in. De donkere kleur is afkomstig van melanine (huidpigment) dat reageert met zuurstof uit de lucht. Dichte mee-eters liggen wat dieper onder de huid, zijn vaak onzichtbaar maar wel voelbaar, en bevatten een wit propje. Het nadeel van de dichte variant is dat de boel kan gaan ontsteken. De mee-eter wordt dan een echte puist, rood met een wit puskopje. Als de ontsteking dieper in de huid zit, krijg je een grote rode puist die pijn kan doen.

Veel mensen hebben in de puberteit last van mee-eters en andere pukkels, gezamenlijk acné genoemd. Dat komt doordat de geslachtshormonen dan van alles aanzwengelen, waaronder de talgproductie. In veel gevallen verdwijnt acné vanzelf zodra de puberteit voorbij is.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]!

Tekst: Diana de Veld

Beeld: 123RF


Meer KIJK antwoordt