‘Zonnebrandcrème past zich aan’

Naomi Vreeburg

01-08-2017 13:00:22

zonnebrandcreme

Onderzoekers komen nu met een zonnebrandcrème die je maar één keer hoeft op te smeren om de hele dag te zijn beschermd tegen de zon.

Ga je binnenkort naar een warm land? Neem dan maar een flinke fles zonnebrandcrème mee, want je blijft smeren. Hoe feller de zon, hoe meer je bent geneigd om nog een laagje op je huid aan te brengen, en nog één. Maar Amerikaanse onderzoekers komen nu met een coating op de proppen die je steeds beter moet beschermen tegen UV-straling naarmate je jezelf meer blootstelt aan de zon.

DNA als zonnebrandcrème

Zoals we nu allemaal wel weten kan ultraviolet licht je DNA beschadigen, wat in het ergste geval leidt tot huidkanker. Guy German en zijn collega’s lieten dit gegeven juist in hun voordeel werken. Ze ontwikkelden als het ware een extra laag DNA die ze konden opofferen om het DNA waaruit ons lichaam bestaat.

De onderzoekers maakten een dun, transparant laagje DNA – een zogenoemde DNA-film – en bestookten het met UV-straling. Hoe meer het laagje hieraan werd blootgesteld, hoe beter de film het licht absorbeerde. Bovendien is de coating wateraantrekkend. Het laagje DNA kan water opslaan.

Wonden genezen

“Het klinkt zeer beloftevol als zonnebrandcrème”, vindt de Belgische dermatoloog Thomas Maselis die niet betrokken was bij de studie. Maar hij wijst er ook op dat het product morgen nog niet in de apotheek ligt. “Er is nog redelijk wat onderzoek nodig.” De onderzoekers willen eerst testen of het laagje kan helpen om wonden beter te genezen. De film kan wonden namelijk beschermen tegen de zon en tegelijkertijd vochtig houden om genezing te bevorderen.

Of het in de toekomst wél als ultieme zonnebrandcrème kan worden gebruikt? Dermatoloog Arthur Kammeyer (Universiteit van Amsterdam) betwijfelt het. “Vergeleken met moderne UV-filters van bestaande sunscreens is DNA een relatief zwakke absorber van UV-B-straling.” Ook laat hij weten dat DNA hydrofiel is en veel sneller van de huid spoelt door zwemmen of zweten. “Daardoor zal de matige UV-B-bescherming nog eens veel minder worden.”

Hmm, toch nog even om de zoveel tijd bijsmeren dus…

Bronnen: Scientific Reports, Phys.org

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis