Bekijk een 360-graden-filmpje van de Melkweg

kijkmagazine

14-01-2018 10:59:11

Melkweg

Met deze 3D-simulatie krijg je een andere kijk op het heelal.

Altijd al willen weten hoe de Melkweg eruit ziet? Met behulp van speciale telescopen zijn er nu simulaties gemaakt van het sterrenstelsel die voor iedereen beschikbaar zijn in de vorm van het onderstaande 3D-filmpje. Je hebt er niet eens een speciale bril voor nodig! Wanneer je het op je telefoon bekijkt, kan je om je heen kijken door je telefoon te bewegen.

De simulatie begint driehonderdvijftig jaar geleden en speelt de vijfhonderd jaar erna versneld af in iets minder dan twee minuten:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Sagittarius A*

We kijken hier vanuit de plek in het Melkwegcentrum waar Sagittarius A* zich bevindt, een radiobron waarvan wordt vermoed dat het een superzwaar zwart gat is. Dit object bevindt zich 26.000 lichtjaar van de aarde.

Vanuit dit punt is te zien hoe ongeveer 25 Wolf-Rayetsterren zich gedragen, terwijl ze nabij het centrum bewegen. Wolf-Rayetsterren zijn reusachtige sterlichamen die twintig keer zoveel wegen als onze zon en ze bevinden zich ongeveer anderhalf lichtjaar van Sagittarius A*. Dit zijn de witte puntjes in het filmpje.

Sterrenwind

Wolf-Rayetsterren verliezen hun grote massa erg snel door sterke sterrenwinden die snelheden van wel 7.200.000 kilometer per uur kunnen behalen. Sterrenwinden bestaan uit gas dat over het oppervlak van de sterren raast. Deze winden gebruikten de astronomen om de simulaties te maken.

Soms botsen de gaswinden namelijk tegen elkaar, waardoor er een schokgolf ontstaat die lijkt op een geluidsgolf. Lijkt op, want in vacuüm is er natuurlijk geen geluid. Deze golven warmen het gas op tot temperaturen van wel miljoenen graden. Het gas gaat hierdoor ‘gloeien’ en kan zichtbaar worden gemaakt.

Hierbij komt röntgenstraling vrij die kan worden gedetecteerd met de Chandra röntgenstraling telescoop van de NASA. Ook komt er infraroodstraling vrij die wordt gedetecteerd door de Very Large Telescope van de ESO (European Southern Observatory).

Na het samenvoegen van de waarnemingen van de telescopen, kan er een soort kaart van de Melkweg worden samengesteld. Het ‘gloeiende gas’ is aangegeven in rood en zwart. De gele plekken zijn klompen stermateriaal – afkomstig van de Wolf-Rayetsterren – die worden aangetrokken door Sagittarius A*. Gaaf!

Bronnen: Popular Mechanics, New Atlas

Beeld: NASA/CXC/Pontifical Catholic Univ. of Chile /C.Russell et al.

Lees ook:

KIJK 1/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier.Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis