360Cities maakt grootste foto ooit

André Kesseler

01-03-2013 13:00:36

Er lijkt een soort race aan de gang over wie de grootste foto kan maken. En dat heeft een nieuw record opgeleverd.

Het Britse telecommunicatiereus BT besloot vanaf de communicatietoren in het centrum van Londen een enorme foto van de stad te laten maken en huurde daar 360Cities voor in. Dat bedrijf verwierf drie jaar geleden faam met een 80 gigapixel foto van dezelfde stad, maar maakte ook de 360 graden-panoramafoto op basis van de plaatjes die de robotverkenner Curiosity op Mars schoot.

En nu zijn de technici van het bedrijf er dus in geslaagd om een nieuw record te vestigen: een foto van maar liefst 320 gigapixel. (Om een orde van grootte te geven: een peperdure, top of the bill digitale camera van nu maakt opnamen van ongeveer 40 megapixel.)

Via de website van BT kun je op elk deel van de 320 gigapixelfoto heel ver inzoomen.

De foto werd dan ook niet gemaakt met één, maar met vier camera’s. Ze werden op robotarmen gezet die de camera’s heel nauwkeurig steeds een stukje opschoven,  zodat de zoomlenzen met vier frames per seconde elk detail van de omgeving konden vastleggen.

Dat hele proces duurde bij elkaar drie dagen en leverde 48.640 afzonderlijke foto’s op. Die werden vervolgens stuk voor stuk door een supercomputer naadloos aan elkaar gezet. Een klus die maar liefst drie maanden (!) in beslag nam. Het resultaat is hier te bekijken.

De BBC maakte deze fraaie ‘behind the scenes’ van de recordpoging.

Bronnen: BBC, 360Cities, Discovery

Beeld: BT/360CitiesPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar