1 piloot bestuurt 51 drones

André Kesseler

17-09-2015 13:00:18

Nu nog opereren drones meestal  in hun eentje, maar in de toekomst gaan ze veel vaker samenwerken om ‘zwermsgewijs’ bepaalde (militaire) missies uit te voeren.

Studenten van de Naval Postgraduate School in het Californische Monterrey hebben 51 drones tegelijk laten rondvliegen. Het team gebruikte aangepaste Zephyr 2-drones, model vliegende vleugel, en bouwde daar wifi-apparatuur in. Vervolgens ontwikkelden ze een soort vluchtleidingsysteem in waarmee de ‘hoofd-Zephyr’ instructies kan doorgeven aan zijn onbemande collega’s. Bovendien laat de software alle toestellen ook nog eens onderling met elkaar communiceren en zo is er maar één piloot nodig om alle vijftig toestellen in de lucht te houden.

Het grootste probleem was de beperkte vliegtijd van de drones. De accu’s in de toestellen houden het namelijk maar ongeveer drie kwartier vol. Om genoeg tijd over te houden voor het experiment, bouwde het team een lanceersysteem waarmee gemiddeld elke 33 seconden een toestel weg kon worden geschoten. En zo lukte het hen om binnen 28 minuten een recordaantal van 51 drones de lucht in te krijgen. Dat zag er zo uit.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Volgens de studenten is dit één van de meest eenvoudige testvluchten die op het programma staan. In de toekomst willen ze de drones samen veel ingewikkelder opdrachten uit laten voeren, waarin ze zelf allerlei beslissingen nemen.

Bronnen: New ScientistDiscovery News

Beeld: YouTubePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis