Active Authentication maakt wachtwoorden overbodig

André Kesseler

27 January 2012 16:00

Geen idee meer welke moeizame letter/cijfer/teken-combinatie je ergens als wachtwoord had ingevuld? Geen nood. De computer gaat zelf bepalen of jij jij wel bent.

DARPA, het onderzoeksinstituut van het Amerikaanse leger, zoekt naar een betere verificatie-methode. Inloggen kan natuurlijk al per vingerafdruk, gezichtsherkenning of met een andere biometrische methode, maar voor DARPA is dat niet genoeg. Ze willen dat ook tijdens de computersessie steeds de identiteit van de man of vrouw aan het toetsenbord wordt gecontroleerd.

De initiële herkenning wordt gedaan door een nog nader te kiezen biometrisch systeem, maar daarnaast wordt er op een computer software geïnstalleerd die patronen kan herkennen. Zo’n programma let bijvoorbeeld op de manier waarop je typt, welke sites je opent, hoe je zoekopdrachten formuleert, en hoe snel je door de pagina’s scrollt. Tegelijkertijd scant bijvoorbeeld de webcam je oogbewegingen.

Op basis van die patronen wordt een zogenoemde cognitive fingerprint, een soort gedragssleutel, samengesteld. Het Active Authentication-programma blijft op de achtergrond actief en kan dus meteen ingrijpen als jij even van je plek gaat en een of andere onverlaat achter jouw computer kruipt.

DARPA wil dat het systeem door het hele Ministerie van Defensie wordt toegepast. Wanneer de software klaar is, is nog niet bekend.

Bron: Popular Science

Beeld: Tatiana Popova/IStockPhoto


Meer Nieuws