Enorme ‘ruimteballon’ getest

André Kesseler

25-06-2014 16:00:09

Een Amerikaans bedrijf wil met een enorme ballon passagiers naar grote hoogte brengen. Deze week werd hij getest.

De ballon van World View Enterprises steeg op vanuit het beruchte plaatsje Roswell en bereikte uiteindelijk een hoogte van 36,6 kilometer. De ballon is vrijwel dezelfde als die waarmee Felix Baumgartner in 2012 naar 39 kilometer hoogte ging en met succes het hoogterecord skydiven op zijn naam zette.

Het exemplaar van World View Enterprises was nog maar een proefballonnetje. De uiteindelijke versie moet namelijk drie keer zo groot worden en een capsule kunnen meenemen met daarin twee bemanningsleden en zes passagiers.

BG_Main-2-1024x647

Een ruimtereis zal het niet worden, want ze zullen niet veel hoger gaan dan een kilometer of 40. En daarmee blijven ze dus ruim onder de Kármánlijn, een hoogte van 100 kilometer die als de grens tussen atmosfeer en ruimte wordt gezien. Deze hoogte gaan Virgin Galactic en andere ruimtereis-aanbieders overigens wel halen.

55.000 euro

Volgens Jane Poynter van World View Enterprises kun je die twee echter niet met elkaar vergelijken. “Ruimtevliegtuigen gaan wel een stuk hoger, maar het tripje duurt ook maar heel kort. We zien ze niet als concurrenten omdat de beleving totaal anders is.” Bovendien wil Poynter kaartjes verkopen voor ‘slechts’ 55.000 euro, terwijl je bij Virgin bijna 150.000 euro moet neertellen.

PH_Capsule_1

Als de trip ten einde is, wordt de capsule losgekoppeld en zweeft het gevaarte aan een enorme parachute terug naar de aarde. World View Enterprises wil de eerste ballon vol toeristen in 2016 omhoog sturen.

Bronnen: AP

Beeld: World View ExperiencePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws