Amerikanen ontwikkelen magnetronraket

André Kesseler

29 September 2011 16:00

Boeing werkt voor het Amerikaanse leger aan een raket die elektronica kan uitschakelen. De eerste test, die deze week werd gehouden, bleek veelbelovend.

Op het slagveld is elektronische oorlogvoering een steeds grotere rol gaan spelen. Vrijwel elke vijand gebruikt namelijk apparatuur op zijn troepen te coördineren of om bijvoorbeeld raketten op de juiste doelen te kunnen krijgen. Dus als je die elektronica uit kunt schakelen, dan scheelt dat al een spreekwoordelijke slok op een borrel.

Inmiddels is er een heel arsenaal aan electronic-warfare-wapens ontwikkeld, maar het Counter-electronics High-powered Microwave Advanced Missile Project (CHAMP) is wel een hele stap voorwaarts. Dit project wordt in opdracht van het Amerikaanse leger door Boeing uitgevoerd en het gaat daarbij om een raket die met krachtige microgolven de elektronica in vijandelijke wapensystemen kan laten smelten. En tijdens de vlucht zou hij verschillende doelen ‘onder vuur’ kunnen nemen.

Maar misschien nog wel het grootste voordeel van CHAMP is dat het systeem non lethal is. De vijand kan gewoon naar huis; hij kan alleen even niet meer bellen dat hij eraan komt.

Wanneer de CHAMP in gebruik wordt genomen en of hij ook vijandelijk vliegtuigen zou kunnen uitschakelen, is niet bekend.

Bron: InnovationNewsDaily via Space.com

Beeld: Boeing


Meer Nieuws