Baby Rapetosaurus was even groot als ‘schoothondje’

KIJK-redactie

26-04-2016 09:00:34

Baby Rapetosaurus

Onderzoekers uit Minnesota hebben ontdekt dat een baby Rapetosaurus erg klein was: de jonge dino had ongeveer de grootte van een chihuahua.

Met een lengte van circa 15 meter en een gewicht van ongeveer 25.000 kilo was de Rapetosaurus een meer dan indrukwekkende verschijning. Bij geboorte had de dinosaurus echter de omvang van een schoothondje, zo hebben wetenschappers onlangs ontdekt.

Onderzoekers van de Universiteit van Minnesota bestudeerden de fossielen van een jonge Rapetosaurus, die door droogte slechts enkele weken oud is geworden. Uit het onderzoek bleek dat de vierpotige planteneter bij geboorte zo’n 2 kilo woog, vergelijkbaar met het gewicht van een volwassen chihuahua.

Baby Rapetosaurus had volwassen proporties

Wat bovendien opviel, was dat het dinosaurusjong al direct volwassen lichaamsproporties had. Bij veel andere diersoorten, waaronder de mens, komt dit niet voor. Volgens de wetenschappers is dit een aanwijzing dat de Rapetosaurus een nestvlieder was; bij geboorte had het weinig ouderlijke zorg nodig en ging het zelf op pad om voedsel te zoeken.

Verder ontdekte het team met behulp van microscopische analyses dat de gigant met de lange nek erg snel groeide. Na zes weken had de Rapetosaurus een gewicht van 40 kilo; eigenlijk al iets te zwaar om op onze schoot te hebben.

Bronnen: Science Magazine, Live sciencePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis