Babypanda voor het eerst te zien op webcam

kijkmagazine

01-08-2012 16:00:15

Zondag 29 juli is er in de dierentuin van San Diego een reuzenpandababy geboren. Gisteren was het jong voor het eerst te zien op de webcam, toen de uitgeputte moeder een slokje water ging drinken. Alle ontwikkelingen van moeder en kind worden op de voet gevolgd.

Om tien over twee ‘s middags (lokale tijd) werd afgelopen zondag in de San Diego Zoo een reuzenpandababy geboren. Het is het zesde jong van moeder Bai Yun, die in 1999 haar eerste baby kreeg. Hoewel deze bevalling wat langer leek te duren dan normaal, is alles goed verlopen.

Na de bevalling begint voor de moederpanda een zware tijd. Het jong heeft bijna geen haar of lichaamsvet en is dus van de moeder afhankelijk voor warmte. Daarom houdt de moeder het jong de hele tijd van de grond, dicht tegen haar aan.

Op de webcam die moeder en kind nauwlettend in de gaten houdt, is het daarom bijna onmogelijk een glimp op te vangen van de nieuwe wereldburger. Toch is dat gisteren gelukt, toen de uitgeputte Bai Yun wat water ging drinken. Op de video op deze webpagina zie je hoe de baby op de grond valt, wat heen en weer beweegt, om vervolgens snel weer te worden opgepakt door de moeder. De onderzoekers waren erg blij met dit beeld; de baby lijkt sterk en energiek, en de volle buik geeft aan dat er voldoende borstvoeding is.

De komende tijd kun je de ontwikkelingen van Bai Yun en haar jong op de voet volgen. De live webcam van de dierentuin staat continue op het stel gericht, waardoor je de panda’s 24/7 in de gaten kunt houden. Bovendien beschrijven de betrokken onderzoekers de gang van zaken en vooruitgang in interessante blogposts.

Bron en beeld: San Diego ZooPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar