BAE onthult nieuw amfibievoertuig

Naomi Vreeburg

30-09-2016 13:00:34

amfibische-voertuigen

Het Amphibious Combat Vehicle (ACV) van BAE Systems gaat mogelijk de verouderde amfibische voertuigen van de Amerikaanse mariniers vervangen.

Amfibische voertuigen zijn heel handig als je vanuit zee snel en droog het land wilt bereiken. Maar de Assault Amphibious Vehicles (AAV) van de Amerikaanse marine zijn inmiddels al meer dan 40 jaar in dienst en zijn, ondanks de updates die ze hebben gehad, aan vervanging toe. BAE Systems staat te springen om nieuwe amfibievoertuigen te leveren en heeft het eerste productiemodel van zijn Amphibious Combat Vehicle (ACV) onthult bij de Modern Day Marine show:

amfibische voertuigen

ACV heeft acht forse wielen en plek voor drie bemanningsleden en 13 mariniers. Op zee is het voertuig trager dan de verouderde AAVs, maar BAE heeft met dit eerste model meer ingezet op het beter manoeuvreren en het bieden van meer bescherming op land. Het defensiebedrijf belooft echter dat model 2.0 even snel zal gaan als de AAV.

amfibische voertuigen

Andere amfibische voertuigen

BAE is overigens niet de eerste die probeert een nieuw amfibisch voertuig te bouwen. Het U.S. Marine Corps is al sinds 1988 op zoek naar vervanging. General Dynamics Land Systems mocht het Expeditionary Fighting Vehicle (EFV) bouwen, een amfibisch voertuig dat 17 mariniers kon vervoeren. Maar door de vertragingen en de hoge kosten is de EFV van de baan geschoven.

Helaas voor BAE is daarmee de concurrentie nog niet helemaal verdwenen. Een partnerschap tussen SAIC en ST Kinetics heeft namelijk nog de Terrex 2 in petto. Maar dit voertuig heeft een aantal nadelen ten opzichte van de ACV: het kan slechts 11 mariniers vervoeren en is minder bestand tegen ruig water. BAE heeft dus een streepje voor.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Breaking Defense, Popular MechanicsPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes