Israëlische maanlander in baan rond de maan

kijkmagazine

06-04-2019 12:59:49

Beresheet

De Israëlische maanlander met aan boord robot Beresheet – Hebreeuws voor ‘in het begin’ – zweeft in een baan rond de maan. Het ruimtetuig moet volgende week op de aardsatelliet landen.

De maanlander werd in februari gelanceerd door een Falcon 9-raket van SpaceX, het ruimtebedrijf van zakenman Elon Musk. Sindsdien cirkelde het ruimtetuig in steeds grotere banen rond de aarde.

Lees ook: Israël lanceert succesvol maanlander

Moeilijke manoeuvre

Donderdag begon de maanlander vaart te minderen om zo te worden gevangen door de zwaartekracht van de passerende maan. De lastige manoeuvre, waar veel rekenwerk aan vooraf ging, slaagde wonderwel.

Israël is daarmee het zevende land ter wereld dat het lukt om een ruimtevaartuig in een baan rond de maan te brengen. Als alles volgens plan verloopt, maakt de sonde volgende week, op 11 april, een zachte landing op het maanoppervlak. Tot nu toe wisten alleen de Sovjet-Unie (1959), de Verenigde Staten (1964) en China (2013) een toestel op de maan te zetten.

De bedoeling is dat robot Beresheet het magnetische veld van de maan gaat meten. Ook moet de sonde foto’s en filmpjes naar de aarde sturen.

Beresheet laat de aarde achter zich. © SpaceIL

Primeur

Bij een succesvolle landing heeft de 585 kilo zware Beresheet ook een primeur te pakken. Het zou de eerste privaat gefinancierde sonde zijn die op de maan landt. SpaceIL, het Israëlische bedrijf achter het ruimtetuig, had een budget van 90 miljoen dollar (ongeveer 80 miljoen euro). Daarvan was slechts 2 miljoen dollar afkomstig van de Israëlische overheid, de rest kwam van privé-investeerders.

SpaceIL werd opgericht naar aanleiding van de ter ziele gegane Google Xprize. De zoekmachinegigant beloofde 20 miljoen dollar aan het eerste bedrijf dat een onbemand voertuig op de maan zou zetten. Geen van de deelnemers wist de gestelde deadline te halen.

In onderstaand filmpje wordt de missie nog eens uitgelegd:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bron: The Verge

Beeld: SpaceIL

Heb jij de KIJK Hoogvliegers al? Deze special staat boordevol spannende verhalen uit de luchtvaart. Bestel hem hier voor maar €6,99.Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes