De beste boeken van 2011 volgens KIJK – deel 1

kijkmagazine

21 December 2011 16:00

Beste boeken 2011 (1)

Wat vonden de medewerkers van KIJK de beste non-fictieboeken van afgelopen jaar? Een overzicht in drie delen.

Hele bergen aan recensie-exemplaren van non-fictieboeken komen er in de loop van het jaar binnen bij de KIJK-redactie, en daarnaast schaffen onze redacteuren en freelancers de nodige titels aan als achtergrondmateriaal, of voor de lol. Wat zijn wat hen betreft de echte uitschieters van 2011? Vandaag: hoofdredacteur Vivianne Bendermacher, eindredacteur Inge Fraters en wetenschapsjournalisten Marysa van den Berg, Hidde Boersma, Stephan van Duin en Raymon Heemskerk.

Vivianne Bendermacher kiest Een wedstrijd in menselijkheid (Brian Christian):
“De centrale vraag van dit boek fascineert me enorm: kan een computer ooit zó menselijk zijn dat je niet eens meer door hebt dat je met een computer van doen hebt? Elk jaar wordt dat onderzocht middels de zogenoemde Turingtest, waarin een jury moet chatten met computerprogramma’s én met mensen (de ‘medeplichtigen’) en na elk gesprekje moet inschatten of hun gesprekspartner een levend of kunstmatig wezen was. Filosoof en computerdeskundige Brian Christian schrijft zijn ervaringen als medeplichtige op en doet onderwijl hard zijn best de prijs voor menselijkste mens in de wacht te slepen. Een vermakelijk boek dat je in één ruk uitleest.”

Marysa van den Berg kiest Amexica (Ed Vulliamy):
“Een aangrijpend verhaal over de misstanden langs de Amerikaans-Mexicaanse grens: van de dagelijkse ontvoeringen en gewelddadige moordpartijen tot de drugs- en mensensmokkel. De schrijver schetst een levendig beeld van deze almaar voortdurende oorlog dat je niet loslaat.” (Lees ook onze uitgebreide recensie van dit boek.)

Hidde Boersma kiest De keizer aller ziektes (Siddhartha Mukherjee):
“Siddharta Mukherjee beschrijft in een dikke, meeslepende pil de evolutie van de behandeling van kanker, van de gruwelijke verdovingsloze amputaties uit de Middeleeuwen, via de eerste experimenten met mosterdgas als chemotherapie, tot de geavanceerde moleculaire medicijnen van nu. Hij keert de kankercel helemaal binnenstebuiten en legt begrijpelijk maar zonder details uit het oog te verliezen uit waarom het toch zo ontzettend moeilijk is om kanker de baas te zijn.”

Stephan van Duin kiest Elementen ontraadseld (Sam Kean):
“De academische wereld lijkt van een afstandje een onneembare vesting van wijze halfgoden, maar als je in de haarscheurtjes gaat zitten wroeten, blijken het net mensen te zijn. Dat die mensen extreem slim zijn maar ook gewoon afstammen van met poep gooiende chimpansees komt mooi samen in dit boek, waarin aan de hand van het periodiek systeem der elementen – waaraan toch vaak bijzonder goed onderzoek ten grondslag ligt – vermakelijke en interessante verhalen over de academici worden verteld.”

Inge Fraters kiest Wat de weegschaal niet vertelt (Bart Braun):
“Eigenlijk moet iedereen dit even lezen – vooral mensen die denken dat ze toch wel weten hoe het zit met dik zijn en afvallen. Knap hoe Braun een boek heeft weten te schrijven met zoveel humor en zo’n sterk dit-wil-ik-navertellen-gehalte, dat ook nog eens genuanceerd en goed gedocumenteerd is.”

Raymon Heemskerk kiest Hersenspinsels (André Aleman):
“Fascinerend boek over hoe het brein van zieke én gezonde mensen soms dingen waarneemt die er niet zijn. Of dingen anders waarneemt naar gelang je behoeftes. Hoe dorstiger je bent, hoe kleiner je de afstand tot een glas water schat bijvoorbeeld. Het boek kan wel een beangstigende vraag oproepen: als we onze eigen hersenen al niet kunnen vertrouwen, wie of wat dan wel?”

Morgen en overmorgen lees je op deze site de picks van de overige KIJK-medewerkers!


Meer Nieuws