Bij pijn sekst vrouw niet, man wel

KIJK-redactie

23-04-2014 09:00:09

Hoofdpijn

“Vanavond niet schat. Ik heb hoofdpijn.” Die clichématige uitspraak suggereert dat de vrouwelijke seksuele verlangens meer afhangen van pijn dan de mannelijke. Is dat ook echt zo?

Wetenschappers van de McGill-universiteit en de Concordia-universiteit in Montreal hebben dit bij muizen onderzocht. Ze stopten eerst vrouwelijke muizen in een zogenoemde paringskamer, waarbij de helft van de vrouwtjes een pijnlijke ontsteking had en de andere helft niet. Het resultaat: de vrouwtjes zonder pijn zochten de mannetjes meer op dan de vrouwtjes met pijn. Daarnaast vertoonden de pijnloze vrouwtjes ook meer seksueel gedrag.

In een volgend experiment waren de mannetjes aan de beurt. De helft had weer een pijnlijke ontsteking, de andere helft niet. Maar dit keer was er geen verschil zichtbaar in seksueel gedrag. Beide groepen gingen even veel opzoek naar de vrouwtjes om daar mee te paren.

En wat zegt dit muizenonderzoek eventueel over ons mensen? We wisten al langer dat de seksuele verlangens van vrouwen meer afhankelijk zijn van de context dan die van mannen. Eerst dacht men dat dit vooral te maken heeft met sociaal-culturele factoren; de media zouden bijvoorbeeld een grote rol spelen. Dit onderzoek laat echter zien dat ook biologische factoren zoals pijn bepalend kunnen zijn.

Bronnen: Journal of Neuroscience, EurekAlert!

Beeld: Sasha Wolff/Grand Rapids/CC BY 2.0

Tekst: Tom GerritsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar