Blaastest voor allerlei drugs op komst?

kijkmagazine

27 April 2013 13:00

Blaastest

In Zweden is een succesvolle test gedaan met een ademtest die drugs als cocaïne en methadon kan detecteren.

Het is een overbekend middel om te zien of chauffeurs een glaasje te veel op hebben: een blaastest langs de kant van de weg. Gaat het daarentegen om andere drugs dan alcohol, dan moet bijvoorbeeld urine of bloed worden onderzocht – en dat is heel wat meer gedoe. Een nieuwe, kleinschalige Zweedse studie laat echter zien dat een ademtest die dit soort drugs kan oppikken haalbaar moet zijn.

Hoge score

Bij de studie werden 47 patiënten onderzocht die 24 uur eerder waren opgenomen in een kliniek vanwege drugsgebruik. Van die patiënten werden bloedplasma en urine afgenomen, om daaruit af te leiden welke drugs daar allemaal in rondzwommen. Daarnaast moesten ze ademen in een klein apparaatje, dat de micro-deeltjes waar het om gaat scheidt van speeksel en grotere deeltjes.

Bij 87 procent van de patiënten die een type drug hadden ingenomen dat de ademtest kon herkennen, kwam de uitslag van het bloed- en urineonderzoek overeen met de resultaten van de ademtest. Een hogere score dan bij eerdere tests, melden de onderzoekers, die volgens hun te danken is aan de in de tussentijd verbeterde techniek.

Crystal meth

Kortom: wie weet duurt het niet lang meer voordat we aan de kant van de weg niet alleen op alcohol worden getest, maar ook op onder meer methadon, amfetamine, crystal meth, cocaïne, morfine en THC, de werkzame stof in cannabis.

Bronnen: Journal of Breath Research, IOP Publishing

Beeld: Evert Elzinga/ANP


Meer Nieuws