Boeing test magnetronraket

André Kesseler

24-10-2012 16:00:29

De Amerikaanse fabrikant heeft de eerste vliegtest uitgevoerd met CHAMP, een raket die mensen heel laat, maar elektronica genadeloos om zeep helpt.

In Nederland komt het niet zo heel vaak voor dat de stroom uitvalt. Maar als het gebeurt, worden we pijnlijk hard met de neus op de feiten gedrukt, want zonder stroom en elektronische apparatuur zijn we namelijk enorm onthand. Voor militairen is dat nog een graadje erger. Als je een vijandelijk leger een gevoelige klap wilt toebrengen, moet je de elektronica uitschakelen, want elk leger leunt zwaar op bijvoorbeeld communicatie-apparatuur op zijn troepen te kunnen coördineren, op gps om posities te bepalen of op elektronica waarmee ze raketten op de juiste doelen kunnen laten vallen. En op dat terrein begeeft de Counter-electronics High-powered Microwave Advanced Missile Project (CHAMP) zich.

Zoals we in 2011 al meldden, kan de raket, die in opdracht van het Amerikaanse leger door Boeing Phantom Works wordt ontwikkeld, over een vijandelijk gebied worden geschoten en met krachtige microgolven de elektronica in vijandelijke wapensystemen laten smelten. Tijdens de vlucht zou hij verschillende doelen ‘onder vuur’ kunnen nemen.

Het is wat lastig te zien, maar helemaal bovenin de foto schiet CHAMP voorbij.

De CHAMP-testraket vloog over de Utah Test and Training Range van de Amerikaanse Hill Air Force Base. Hij vloog een geprogrammeerde route, waarbij de high power microwave (HPM) aan boord krachtige energiestoten op gesimuleerde gronddoelen afvuurde.

Bron: Airforce Technology

Beeld: BoeingPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis