Spookrijdend ruimteobject afkomstig uit ander zonnestelsel?

Laurien Onderwater

22-05-2018 15:59:42

2015 BZ509

Dit tegendraadse ruimteobject blijkt al bijna net zolang spook te rijden als dat ons zonnestelsel oud is. Is hij afkomstig uit een ander zonnestelsel?

Vorig jaar werd ons zonnestelsel getrakteerd op een bezoekje van ‘Oumuamua: het eerste bekende interstellaire object dat ooit in ons zonnestelsel is waargenomen. Nu blijkt ‘Oumuamua niet de enige gast meer te zijn die is gedetecteerd, want we hebben er nog een interstellaire bezoeker bij: 2015 BZ509.

Net ontdekt is 2015 BZ509 niet, want de ruimterots werd in november 2014 al voor het eerst gespot met de Pan-STARSS-telescoop die op Hawaï staat. Wel nieuw is de claim dat de ruimtekei afkomstig is uit een ander zonnestelsel. Onderzoekers concluderen dat op basis van computersimulaties.

Spookrijder

Een beetje rebels is 2015 BZ509 wel, want het ruimteobject – dat een baan beschrijft dichtbij Jupiter – heeft een andere rotatie dan de acht planeten in ons zonnestelsel en is daarmee in feite een spookrijder.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Toen 2015 BZ509 werd ontdekt, zagen astronomen al vrij snel dat het object tegen de richting in van de planeten beweegt: hij beschrijft een zogenaamde retrograde orbit,

Maar wat de onderzoekers niet weten, is waar het ding vandaan komt. “Omdat ‘Oumuamua heel snel voorbij kwam vliegen, is het niet zo moeilijk om terug te rekenen waar het ruimteobject vandaan kwam”, zegt de Franse astronoom Fatih Namouni, een van de onderzoekers.

“Maar BZ509 bereikte het zonnestelsel toen het zich aan het vormen was, dus toen de planeten nog niet op de plek waren waar ze nu zijn. Daarom is het moeilijker om te achterhalen waar dit object vandaan kwam.”

Interstellair of niet?

Toch denken de sterrenkundigen wel zeker te weten dat BZ509 een interstellair object is, oftewel uit een ander zonnestelsel dan het onze komt. “Als 2015 BZ509 een inwoner van ons zonnestelsel zou zijn, dan zou het in dezelfde richting moeten bewegen als alle andere planeten en asteroïden, die zijn ontstaan uit de wolk van gas en stof die hen heeft gevormd”, zegt Namouni.

Maar dat is dus niet zo, want BZ509 beweegt in de tegengestelde richting. Daarom voerden Namouni en collega-onderzoeker Helena Morais (van de São Paulo State University in Brazilië) een aantal computersimulaties uit; om de bewegingen van het ruimteobject terug in de tijd te achterhalen.

“Die computersimulaties tonen aan dat deze planetoïde al 4,5 miljard jaar dezelfde baan zou beschrijven, gelinkt aan Jupiter”, mailt astronoom Paul Wesselius (Rijksuniversiteit Groningen). “Dat doet de auteurs concluderen dat dit object vermoedelijk van buiten het zonnestelsel is gekomen.”

Toch is Simon Portegies Zwart (Universiteit Leiden) wat sceptisch. “De argumentatie in het stuk is wat dun opgezet en zeker niet waterdicht, maar het is toch zeker een interessant object. Ik zou zelf niet zo snel beweren dat het van buiten het zonnestelsel zou komen, zeker niet gezien de berekeningen van de auteurs die 43 miljard jaar terug gaan. Maar het blijft een interessante asteroïde.”

Ook Wesselius houdt nog een slag om de arm. “Dit is zo’n verrassend en onverwacht resultaat dat ik het zelf pas zou gaan geloven nadat een onafhankelijk team tot dezelfde conclusie zou komen.”

Bronnen: BBC, The Guardian, Space.com

Beeld: C. Veillet/Large Binocular Telescope Observatory

Lees ook:

KIJK 6/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis