‘China werkt aan antischeepsdrone’

André Kesseler

06-05-2017 11:00:01

China

In de krochten van het internet zijn foto’s opgedoken waaruit zou blijken dat China aan een nieuw type raket werkt.

Volgens reaguurders van Chinese en Russische defensieblogs zou op deze foto een nieuwe Chinese kruisraket te zien zijn. Hij lijkt wel wat op de toestellen die je in Star Wars tegen zou kunnen komen.

Laagvliegend

Wat opvalt, zijn de omhoog gebogen vleugels aan de achterkant en de kleine (canard-)vleugels in het midden. Die kunnen er op wijzen dat het toestel gebruik maakt van het grondeffect, waarbij het als het ware op een kussen van lucht (tussen de vleugels en het water) vliegt. Dat zorgt voor een lagere luchtweerstand en een groter bereik; mogelijk zelfs 1500 kilometer.

Ook de hooggeplaatste luchtinlaat zou erop wijzen dat de raket is ontworpen om dicht over het wateroppervlak richting een doel te scheren. Op die manier wordt namelijk voorkomen dat er opspattend water in de straalmotor komt.

Volgens de geruchten zou de nieuwe drones maar een halve meter boven het water blijven en daardoor kunnen radarsystemen ze heel lastig opsporen en uitschakelen. Het afweersysteem aan boord van een marineschip ‘ziet’ de aanstormende raket dan pas op een kilometer of vijftien en heeft, uitgaande van een snelheid van zo’n 1000 kilometer per uur, minder dan een minuut om te reageren.

Eye in the sky

Gelukkig krijgen schepen vaak hulp; bijvoorbeeld in de vorm van een Northrop Grumman E-2D Hawkeye (foto hieronder), een radarvliegtuig dat dat soort raketten van grote hoogte veel sneller kan opsporen. Tenminste… als hij het ding tussen de ruis van de golven kan vinden.

China werkt overigens ook aan ballistische antischeepsraketten: de DF21 C en D. Zulke raketten, waar landen als de VS en Rusland nog niet over beschikken, beschrijven een baan door de ruimte en na hun terugkeer in de dampkring kan hun warhead zichzelf naar een varend schip sturen. Doordat ze met een snelheid van duizenden kilometers per uur naar beneden komen, kunnen alleen met geavanceerde raketverdediging uitgeruste marineschepen zich daar tegen verdedigen.

Wanneer de Chinezen over de nieuwe kruisraket kunnen beschikken en of die er überhaupt komt, is niet bekend.

Bronnen: Defense Blog / Popular mechanics

Beeld: PLA

 Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis