China bestormt ranglijst supercomputers

André Kesseler

04 June 2010 16:00

‘Wie heeft de snelste supercomputer’ is steeds meer een prestigekwestie aan het worden. En China doet daar maar al te graag aan mee.

In de net vrijgegeven lijst van de 500 snelste computers ter wereld is China met 24 machines vertegenwoordigd. De snelste, de Nebulae van het Nationale Supercomputer Centrum in Shenzhen, heeft een snelheid van 1,20 petaflops en staat daarmee op nummer twee van de wereldranglijst. Amerika bezet nog steeds de eerste plaats met de Jaguar van het Oak Ridge National Laboratory in Tennessee.

Deze supercomputer, een Cray XT5 met een top van 1,75 petaflops, wordt daar gebruikt voor onderzoek op het gebied van astrofysica, klimaatveranderingen en nucleaire energie. Eén petaflops staat trouwens gelijk aan een biljoen berekeningen (1012, dus een tien met twaalf nullen) per seconde. Dat betekent volgens het Oxford Supercomputing Centre dat de Jaguar in één dag een hoeveelheid berekeningen kan uitvoeren waar een snelle thuiscomputer honderd jaar voor nodig zou hebben.

De Chinese Nebulae zou wel eens kunnen doorstoten naar de eerste plaats, want de machine schijnt een (theoretische) topsnelheid te hebben van bijna 3 petaflops. En Dawning, het bedrijf dat de Nebulae bouwde, werkt naar verluidt aan een nog snellere machine.

Overigens staan niet alle supercomputers op de lijst. Geheime diensten zoals de National Security Agency (NSA) hebben apparaten waarover gefluisterd wordt dat ze sneller zijn dan de top van de openbare ranglijst.

Bronnen: BBC News


Meer Filmpjes