Gigantisch watervliegtuig onthuld in China

Naomi Vreeburg

27-07-2016 11:00:05

watervliegtuig

Het amfibische vliegtuig AG-600 is groot, op dit moment het grootste watervliegtuig ter wereld. En het toestel werd onlangs gelanceerd.

De Chinezen proberen al een tijdje mee te doen met de grote jongens in de vliegtuigwereld, maar kennen een geschiedenis van vertragingen en problemen. Het vliegtuig AG-600, dat zowel vanaf een harde ondergrond als water kan opstijgen, moet ze een duwtje in de goede richting geven. Onlangs is het gigantische toestel onthuld.

Boeing 737

Het toestel gebruikt vier WJ-6 turbopropmotoren waarmee hij 12 uur in de lucht kan blijven hangen en zo’n 4900 kilometer kan bereiken. De AG-600 is 36,9 meter lang, ongeveer even groot als een Boeing 737, en heeft een spanwijdte van 39 meter. Geen kleintje dus.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Maar het toestel is niet het grootste watervliegtuig dat ooit heeft gevlogen. Dit is de H4-Hercules, beter bekend als Spruce Goose. De H4-Hercules werd in 1940 gebouwd, maar was niet erg succesvol. Hij heeft namelijk maar een keer, in 1947, gevlogen. Het toestel was ontwikkeld voor militaire doeleinden.

Alleskunner

De AG-600 is volgens de Chinezen niet bedoeld om militairen te helpen. Het watervliegtuig moet onderzoek doen op zee en kan worden ingezet om mensen uit het water te redden. Het is uitgerust met infrarood sensors en camera’s om het water af te struinen. Bovendien kan het vliegtuig dienst doen als brandblusser. Van alle markten thuis die AG-600.

Bronnen: The Guardian, Popular SciencePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes