Chip vernietigt zichzelf als reactie op radiogolven

Laurien Onderwater

28-01-2018 10:59:44

chip

Zodra deze microchip wordt blootgesteld aan een bepaalde radiofrequentie, dan vindt er een chemische reactie plaats en vernietigt de chip zichzelf.

Wanneer een elektronisch apparaatje, zoals een chip, gevoelige informatie bevat dan wil je natuurlijk niet dat dit in verkeerde handen komt. Daarop hebben onderzoekers van Cornell University en Honeywell Aerospace iets bedacht. Net als dat spionnen suicide pills (een cyanidecapsule) kunnen nemen, is er nu ook voor elektronische circuits een self destruction mode. Zelfvernietiging wordt in gang gezet door radiogolven.

Chemische reactie

De onderzoekers ontwikkelden een microchip gemaakt van siliciumdioxide, verpakt in een laagje polycarbonaat. Verborgen in het laagje zitten microscopische holtes gevuld met rubidium en natriumbifloride – chemicaliën die kunnen reageren en de microchip kunnen ontbinden.

Wanneer het laagje vervolgens wordt blootgesteld aan een bepaalde radiofrequentie openen kleine kleppen (bestaande uit grafeen bovenop nitride) die de chemicaliën in de holtes verzegeld houden. Hierdoor kunnen de chemicaliën mengen en reageren.

Het ingekapselde rubidium oxideert vervolgens krachtig, waarbij warmte vrijkomt om de polycarbonaatomhulling te doen verdampen en het natriumbifluoride af te breken. Het natriumbifluoride geeft fluorwaterstofzuur af, waardoor het elektronische circuit slijt en er niks meer van af te lezen valt.

Niet veel nodig

Het triggeren van elektronica om zichzelf te vernietigen, is niet nieuw. Maar de meeste technieken berustten op water of warmte. Zo gebruiken sommige elektronische apparaatjes oplosbare geleiders die ontbinden wanneer ze in contact komen met water, maar dan is vocht vereist.

En chips (of andere elektronica) die hitte nodig hebben om uiteen te vallen, vereisen een verwarmingselement en een voedingsbron om de temperatuursverhoging te bereiken. Deze nieuwe chip omzeilt al die nadelen.

De microchip kan worden ingezet om gegevens nog beter te beschermen, maar de onderzoekers zien nog meer toepassingen. Zo kan de techniek ook ervoor zorgen dat omgevingssensors op afstand verdampen zodra ze niet meer nodig zijn.

Bronnen: Cornell Universty, New Atlas

Beeld: Cornell University

Lees ook:

KIJK 2/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar