Computer beter beschermd tegen schadelijke software

KIJK-redactie

10 October 2010 13:00

BLADE is een nieuw systeem dat Windows computers beveiligt tegen ongewenste software van websites.

Internet pagina’s zijn de nieuwe verspreiders van virussen en andere gevaren voor je computer. Met drive-by downloads wordt – zonder dat je het merkt of toestemming geeft – schadelijke software op je computer geïnstalleerd. Het programma BLADE, ontwikkeld door Amerikaanse onderzoekers, gaat ons helpen dit achterdeurtje van onze computers te sluiten.

In onderstaand filmpje is te zien hoe bij het laden van een webpagina een poging wordt gedaan om ongemerkt een programmaatje op de computer te installeren. Maar BLADE  ziet dat en stopt de uitvoering ervan. De software was bij tests met 1900 geïnfecteerde websites 100 procent succesvol. Met dit resultaat presteert de software een stuk beter dan antivirusprogramma’s, die minder dan 30 procent van de drive-by download-pogingen tegenhielden.

Het programma is getest met verschillende versies van Firefox en Internet Explorer en daaruit bleek dat Firefox 3 uit zichzelf de meeste infecties al tegenhoudt. Internet Explorer presteert in alle gevallen een stuk slechter, waarbij versie 6 vaker geïnfecteerd wordt dan versies 7 en 8. De meeste geïnfecteerde websites zijn afkomstig uit Oekraïne, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Bronnen: Science Daily

Beeld: Georgia Tech


Meer Nieuws