De beste boeken van 2012 volgens KIJK – deel 1

kijkmagazine

18-12-2012 09:00:19

Beste boeken 2012 1

Wat vonden de medewerkers van KIJK de beste boeken van afgelopen jaar? Een overzicht in drie delen.

Het einde van het jaar komt weer in zicht, en dus ook talloze jaarlijstjes! Uiteraard doet KIJK daar graag aan mee, door je te vertellen wat volgens ons de beste boeken van 2012 waren. De regels: het moet gaan om non-fictie (geen romans, dichtbundels en dergelijke dus), en het boek moet ofwel in 2012 zijn verschenen, ofwel in 2012 naar het Nederlands zijn vertaald.

Vandaag lichten de eerste vijf KIJK-medewerkers hun keuze toe; morgen en overmorgen volgt de rest.

De deeltjesdierentuinHoofdredacteur Vivianne Bendermacher kiest De deeltjesdierentuin (Jean-Paul Keulen):
“Omdat de behoefte aan helderheid groot is in een jaar waarin zelfs de kapper het heeft over higgs en de buschauffeur grapjes maakt over neutrino’s. Wat zijn dat nou eigenlijk voor deeltjes en wat moet ik ermee? Dat legt Jean-Paul Keulen (bekend van KIJK) in zijn boek haarfijn en in begrijpelijke taal uit. Een groots boek over de wereld van het allerkleinste.”

Typisch testosteronWetenschapsjournalist en biofarmaceutisch wetenschapper Marysa van den Berg kiest Typisch testosteron (Aart de Kruif):
“Een vermakelijk boek dat een verklaring geeft voor typisch mannelijk (macho)gedrag: het geslachtshormoon testosteron. De Kruif schijft alles over hoe het hormoon het leven van de man beheerst, al vanaf acht weken na de bevruchting. Dat leidt volgens hem niet alleen tot vooruitgang, maar ook tot seksuele aggressie, die weer de oorlog in voormalig Joegoslavië opleverde. Een helder geschreven boek en dus een echte aanrader.”

De wraak van de geografieWetenschapsjournalist en bioloog Hidde Boersma kiest De wraak van de geografie (Robert Kaplan):
“Toegegeven: het is niet het makkelijkst leesbare boek van het jaar. Maar het pleidooi dat Kaplan houdt, is zo interessant, geloofwaardig en goed uitgewerkt, dat het boek alsnog leest als een pageturner. De wraak van de geografie is een grondige uitwerking van Kaplans paradepaardje: door goed naar de landkaart te kijken, zijn toekomstige conflicten en geopolitieke ontwikkelingen te voorspellen. Nog meer dan religie, staatsvorm of grens bepaalt geografie (bergen, rivieren, woestijnen) de toekomst van de wereld. Kaplan doet voorspellingen over de onhoudbare grens tussen Mexico en de VS, over de toekomstige samenwerking van alle landen rond de Middellandse zee en over hoe India voor haar eigen succes afhankelijk is van het succes van de VS in Afghanistan. En ik denk dat hij gelijk krijgt.”

Dudeljo!Chef eindredactie Inge Fraters kiest Dudeljo! (Hans Dorrestein):
“Oké, Dudeljo! zweeft misschien op het randje van fictie en non-fictie. En er zijn dit jaar heus baanbrekendere werken verschenen. Maar ik werd weer zo ontzettend vrolijk van Hans Dorrestijns intense zelfspot en vooral van zijn rake beschrijvingen van vogels en vogelaars, dat dit boek voor mij niet in dit lijstje mocht ontbreken.”

Vijanden van de staatJournalist Tim van Ham kiest Vijanden van de staat (Tim Weiner):
“Pulitzerwinnend journalist Tim Weiner schrijft in Vijanden van de Staat wat de FBI gedurende een groot deel van de twintigste eeuw allemaal illegaal uitspookte. Onder leiding van FBI-dictator J. Edgar Hoover werden politici (de Kennedy’s), muzikanten (John Lennon) en supersterren (Marilyn Monroe) geschaduwd, afgetapt en gevolgd – allemaal uit een overdreven angst voor de Sovjets. De FBI wordt beschreven als een geheime dienst vol paranoïde amateurs – waar niettemin zelfs de presidenten bang voor waren.” (In KIJK 11/2012 las je Tim van Hams interview met Tim Weiner.)

Lees ook het tweede en het derde deel van dit lijstje!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws