De beste boeken van 2012 volgens KIJK – deel 3

kijkmagazine

20-12-2012 16:00:27

Beste boeken 2012 - banner 3

Wat vonden de medewerkers van KIJK de beste boeken van afgelopen jaar? Het laatste deel van ons overzicht.

Het einde van het jaar komt weer in zicht, en dus ook talloze jaarlijstjes! Uiteraard doet KIJK daar graag aan mee, door je te vertellen wat volgens ons de beste boeken van 2012 waren. De regels: het moet gaan om non-fictie (geen romans, dichtbundels en dergelijke dus), en het boek moet ofwel in 2012 zijn verschenen, ofwel in 2012 naar het Nederlands zijn vertaald.

Het begint met een idee

Vandaag het laatste deel van ons overzicht. Klik hier voor het eerste, en hier voor het tweede deel.

Wetenschapsjournalist en industrieel ecoloog Merel Segers kiest Het begint met een idee (Carolien Vader):
“Dit is een heerlijk wegleesboek over de kracht van een goed idee. Interessant is dat TEDtalks, de korte online filmpjes waarin inspirerende mensen hun verhaal doen, de belangrijkste bron zijn van het boek.”

Free willWetenschapsjournalist en bioloog Ronald Veldhuizen kiest Free will (Sam Harris):
“Met humor, scherpe proza en makkelijk te begrijpen gedachte-experimenten ontmantelt Sam Harris het idee dat vrije wil überhaupt kan bestaan. Ons gedrag hangt af van onze genen, onze opvoeding, onze omgeving en het tijdperk waarin we worden geboren. Allemaal zaken waarvoor we zelf nooit in vrijheid hebben gekozen. Harris’ schrijfwerk levert flink wat voer voor discussie, en voor zo’n klassiek en complex onderwerp is het boek bijzonder dun: binnen een paar uur ben je er doorheen.”

Hoe creativiteit werktWetenschapsjournalist en bioloog Jop de Vrieze kiest Imagine. Hoe creativiteit werkt (Jonah Lehrer):
“Ondanks de ellendige berichten en andere meningen blijft mijn persoonlijke favoriet van dit jaar Imagine. Hoe creativiteit werkt van Jonah Lehrer. Lehrer vloog uit de bocht, gebruikte iets te veel verbeelding in zijn poging creativiteit te verklaren en duiden, maar haal deze uitschieters weg en je houdt nog steeds een overtuigende, inspirerende uiteenzetting over, in de traditie van Malcolm Gladwell – die het overigens voor zijn collega opnam.”

TaaltoerismeWetenschapsjournalist en natuurkundige Bruno van Wayenburg kiest voor Taaltoerisme (Gaston Dorren):
“53 puntige en originele hoofdstukjes over Europese talen. Dorren is een geestige reisgids die niet doceert maar vooral het mooie en eigenaardige wil laten zien: van het bizarre telsysteem van het Bretons dat rekenen tot een hel maakt, tot een psychiatrisch consult met het Hongaars, dat zich zo eenzaam voelt zonder familie in de buurt. Bijna niet neer te leggen.”Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws