Lavalamp ziet Abraham

André Kesseler

06-09-2013 16:00:57

Het is deze week vijftig jaar geleden dat de eerste lavalamp werd verkocht.

De lavalamp is een idee van een Britse accountant, Edward Craven-Walker, die zijn inspiratie haalde uit een met vloeistof gevuld eierwekkertje dat hij ergens in een pub zag staan. Hij verving de luchtbellen in de wekker door een mengsel van was en tetrachloormethaan, een verbinding van koolstof en chloor die ook wel als bleekmiddel werd gebruikt. De lavalamp was geboren en werd razend populair.

mathmos_astro_lava_lamp_ecw (1)

In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw kon je bij wijze van spreken geen woon- of slaapkamer binnen komen of er stond wel een lavalamp allerlei psychedelische vormen te produceren. Ze bestaan nog steeds en werken nog altijd op dezelfde manier. Het kleurige mengsel wordt opgewarmd door de lamp in de voet, stijgt in allerlei wilde vormen op en zakt, doordat het bovenin de lamp afkoelt, weer naar beneden.

Tegenwoordig worden er in dezelfde Britse fabriek die de in 1990 overleden Craven-Walker ooit opstartte, nog steeds lavalampen geproduceerd. En dat gaat zo:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bron: Wired

Beeld: MathmosPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis