Deze tool analyseert DNA in de ruimte

KIJK-redactie

16-07-2016 11:00:07

DNA-sequencer

Astronauten van het internationale ruimtestation ISS ontvangen een nieuw instrument: een draagbare DNA-sequencer.

Bestaat er leven buiten onze planeet, en wat is die rare schimmel aan de muur van het ruimtestation? Deze vragen hopen astronauten te kunnen beantwoorden met de DNA sequencer, die SpaceX maandag naar het ruimtestation lanceert.

Mysterieuze schimmel

De biomolecuul sequencer heeft de naam minION en is geen geel mannetje met een blauwe tuinbroek, maar een tool waarmee DNA kan worden geanalyseerd. De astronauten hopen dat deze de bemanning in staat stelt om organismen rond het station op nauwkeurige wijze te onderzoeken.

Bijvoorbeeld dus de mysterieuze schimmels die af en toe aan de muur van het ruimtestation groeien. Met de sequencer, die de helft van de grootte van een smartphone heeft, kunnen astronomen op die manier achterhalen of de schimmel goedaardig is, of juist iets is om bezorgd over te zijn.

dna molecule

Bovendien draagt minION bij aan onderzoek over de impact van het leven in de ruimte op het menselijk lichaam en kunnen er infectieziekten mee worden gediagnosticeerd.

Buitenaards leven

Maar het wordt pas echt leuk wanneer het apparaatje dieper in de ruimte wordt gebruikt. Volgens de bemanning is het namelijk een geschikte tool om leven op andere planeten mee te identificeren, zoals op Mars.

Bronnen: NASA, GizmodoPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws