Drone X-47B maakt ’touch and go’

André Kesseler

21-05-2013 16:00:25

Twee weken geleden meldden we dat de Amerikaanse X-47B, een onbemande gevechtstoestel, op het punt stond om op een vliegdekschip te landen. Vorige week was het zover en de beelden zijn nu vrijgegeven.

De X-47B is een unmanned carrier launched airborne surveillance and strike system (UCLASS). Om het toestel snel overal ter wereld in te kunnen zetten, moet het op een vliegdekschip kunnen starten en landen.

Op 7 mei schreven we: “Zo’n landing, die niet voor niets wordt omschreven als een gecontroleerde crash, is voor een menselijke vlieger al een hele opgave, laat staan voor een vliegende robot. Het toestel moet namelijk een heel nauwkeurig glijpad volgen zodat het precies op de juiste plek (The Trap) op het dek uitkomt. Als dat goed verloopt, ‘grijpt’ de haak in de staart een van de vier over het dek gespannen staalkabels en wordt het toestel tot stilstand gebracht.”

AIR_UAV_X-47B_Carrier_Takeoff_Diagram_lg

Die manoeuvre is nog niet uitgevoerd. Het toestel maakte wel verschillende touch-and-go-landingen op het vliegdekschip, de USS George Bush, waarbij het toestel het dek even raakt om daarna gas te geven en een doorstart te maken. Na de oefening vloog de X-47B terug naar de thuisbasis in Maryland.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het ziet ernaar uit dat het toestel geen enkele moeite gaat hebben om zichzelf op het dek te zetten. De vraag is wel of de X-47B dat ook bij regen en harde wind kan. Maar dat is een volgende stap.

Bron: Popular Mechanics

Beeld: Mass Communication Specialist 2nd Class Timothy WalterPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws