Eetbare verpakking van melk gemaakt

Marysa van den Berg

21-08-2016 11:00:17

Goed nieuws voor melkliefhebbers. Wetenschappers hebben een verpakking gemaakt op basis van melk. Eetbaar én goed voor het milieu!

Brood, vlees, kaas en snacks. Allemaal zijn ze verpakt in plastic op basis van petroleum. Het weggooien van dit soort verpakkingen levert jaarlijks tonnen aan niet-afbreekbaar afval op. Bovendien houdt plastic verpakkingsmateriaal lang niet altijd goed voedselbederf tegen. Op al deze problemen heeft het Amerikaanse ministerie van landbouw een oplossing gevonden: de melkverpakking.

Geen gepeuter meer

De melkverpakking bestaat grotendeels uit het melkeiwit caseïne. Dit materiaal is vijfhonderd maal beter dan andere materialen in het weghouden van zuurstof bij het voedsel, de oorzaak van bederf. En omdat het eetbaar is, hoef je geen moeite te doen om het eraf te peuteren. (Altijd een ergernis bij bijvoorbeeld kaas en vleeswaren.) Gooi je de verpakking toch weg, dan kan die simpelweg op de composthoop in je tuin.

Er zijn al andere eetbare verpakkingen op de markt, gemaakt van zetmeel. Maar zetmeelverpakkingen hebben gaatjes waar zuurstof makkelijk door naar binnen kan, wat al snel tot voedselbederf leidt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Voedzame verpakking

De melkverpakking heeft nu bijna geen smaak, maar de verantwoordelijke wetenschappers zeggen dat die in de toekomst wel kan worden toegevoegd. En het bijvoegen van vitaminen en probiotica (gezonde darmbacteriën) kan de verpakking ook nog eens voedzaam maken.

Caseïne is niet alleen in te zetten als verpakkingsmateriaal. Zo kun je ook een caseïnelaagje spuiten op cruesli. Normaal hebben crueslivlokken een suikerlaagje waardoor ze gedoopt in melk lekker knapperig blijven. Een melklaagje erover heeft hetzelfde effect, maar dan zonder die extra calorieën.

Geen vette pizzadoos meer

Ook handig is het verpakken van pizza’s in zo’n melklaagje. Dat voorkomt dat de vers gebakken pizza’s de pizzadoos vet maken.

Over ongeveer drie jaar verwachten de wetenschappers dat voedselproducten verpakt in melkeiwitten in de schappen van de Amerikaanse supermarkt ligt.

Bronnen: American Chemical Society via EurekAlert!, Abstract van de publicatie (onderaan)Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar