Eksters niet aangetrokken tot blingbling

KIJK-redactie

18-08-2014 09:00:43

Het is een algemeen geaccepteerd feit dat eksters worden aangetrokken door glimmende objecten. Ze zouden haast dwangmatig reageren op blingbling, en munten en sieraden meenemen naar hun nest. Wetenschappers denken dat dit een fabeltje is.

Eksters (Pica pica) worden niet aangetrokken door glimmende objecten en stelen niet routinematig sieraden, zeggen Engelse onderzoekers. Ze laten zien dat de vogels bang zijn voor alle nieuwe objecten, inclusief glimmers.

De wetenschappers voerden hun experimenten uit op de universiteitscampus. Eksters waren hier gewend aan de aanwezigheid van mensen, waardoor de dieren van dichtbij konden worden bestudeerd. De onderzoekers verspreidden schroeven en stukken aluminium folie over het terrein. De helft daarvan verfden ze mat blauw, de andere helft bleef glimmend. Ook maakten ze stapels van glimmende en niet-glimmende snuisterijen, met daarnaast stapels noten. Ze keken waar de vogels op af kwamen.

De eksters bleken nauwelijks contact te maken met de objecten, of ze nu glimmend of blauw waren. In 64 experimenten pakten slechts twee vogels een glimmer op, die ze vervolgens snel weer weg gooiden. Ze ontweken de onbekende spullen zelfs en aten minder noten als er stapels (blauwe of glimmende) objecten in de buurt lagen.

Wetenschappers geloven dan ook dat deze vogels niet azen op blingbling, maar juist bang zijn voor nieuwe objecten. Ze maken daarbij geen onderscheid tussen glimmers en mat gekleurde voorwerpen.

Bronnen: Animal Cognition, University of Exeter via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis