F-35’s voeren eerste elephant walk uit

Laurien Onderwater

21-11-2018 12:59:30

F-35's elephant walk

De U.S. Air Force heeft onlangs voor het eerst een zogenaamd ‘olifantenloopje’ gemaakt met tientallen F-35’s. Bekijk het filmpje!

Een elephant walk is een fraai staaltje onvervalst machtsvertoon. Bij zo’n actie taxiet een groot aantal militaire vliegtuigen, vaak van hetzelfde type, in dichte formatie over de startbaan en stijgt daarna op. De Amerikaanse luchtmacht voerde het olifantenloopje van F-35’s uit op de Hill Air Force Base in Utah.

De elephant walk is een primeur voor de F-35. Vijfendertig stealthy Lightning II’s van de 388th Fighter Wing- en 419th Reserve-eenheid namen er maandag aan deel. Daarna stegen de straaljagers met een interval van 20 tot 40 seconden achter elkaar op.

Lees ook: De vijf zintuigen van de F-35

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Vorig jaar voerde een groep van A-10 Thunderbolts nog dezelfde stunt uit.

‘Paar probleempjes’

Ondanks deze succesvolle demonstratie, blijft het Amerikaanse leger worstelen om de F-35-luchtvloot gereed te maken. In oktober gaf defensiesecretaris James Mattis opdracht om 80 procent van alle jets in 2019 operationeel inzetbaar moeten zijn. Dat wordt een hele klus, want het GAO (General Accounting Office), een overheidswaakhond, maakte eerder dit jaar nog bekend dat er in een groot deel van de eerste generatie F-35’s nog 966 ontwerpfouten en -foutjes zitten…

Bronnen: CNN, Popular Mechanics

Beeld: Cynthia Griggs (GS-11)

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes