Festo bouwt robomieren

André Kesseler

31-03-2015 11:00:18

Een Duitse bedrijf bouwt robomieren die, net als in het echt, kunnen samenwerken om allerlei taken te verrichten.

Festo werkt al jaren aan gemechaniseerde versies van allerlei dieren. Zo bouwde het bijvoorbeeld al een robotische kangoeroe, een bionische roofvogel en een zwermpje robotvlinders. En nu komt het Duitse bedrijf met bionische mieren, BionicANTs genoemd. De dieren zijn zo groot als een hand en ze kunnen grofweg op dezelfde manieren samenwerken als hun natuurlijke ‘soortgenoten’. Zo zijn ze in staat om door samenwerking objecten te verplaatsen die groter zijn dan zijzelf.

BionicAnt5crop

 

 

 

 

 

 

 

 

Elke BionicANT heeft een stereocamera in zijn hoofd, met daaronder de nodige sensoren waarmee hij ruimtelijk inzicht krijgt en met zijn kaken voorwerpen kan vastpakken. De 3D-geprinte plastic body en de zes met piëzomotortjes aangedreven keramische poten maken de BionicANTs tot heel fraaie apparaatjes.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Festo bouwt dit soort robotjes natuurlijk niet voor de lol. Via de afdeling Bionic Learning Network doet het bedrijf onderzoek naar manieren om allerlei apparaten samen te laten werken, zodat ze autonoom bepaalde taken kunnen uitvoeren.

Bronnen: FestoWired

Beeld: FestoPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis