Filmpje: das begraaft kalf

Naomi Vreeburg

03-04-2017 16:00:15

kalf

Holy cow! Deze das steelt de show (en meer) tijdens een experiment.

Welke aaseters komen op de overblijfselen van een kalfskarkas af? De beesten waar wij direct aan denken zijn gieren en prairiewolven. Maar onderzoekers die de proef op de som namen en zeven karkassen van een kalf in Utah lieten slingeren, werden verrast door een andere diersoort.

Een zilverdas – ook wel Amerikaanse das genoemd – bedacht zich bij het zien van het karkas geen moment. Hij jatte het kalf en begroef het helemaal. En hoewel de das vooral ’s nachts op pad gaat, bleef hij ook overdag graven, zo konden de onderzoekers zien op de beelden die werden gemaakt met cameravallen.

Kalf begraven

Van deze beelden maakten ze een time-lapse-filmpje, waarop je goed kunt zien hoe de das rondom het kalf graaft, totdat het karkas naar de bodem stort. Hierna bedekt de das het met aarde. Want hoewel de das het aas ook heeft gejat, laat hij het niet gebeuren dat zijn precious van hem wordt afgenomen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het bleef overigens niet bij deze ene das. Een tweede exemplaar wist ook een half kalfskarkas te gappen en te begraven. Volgens de onderzoekers, die hun bevindingen publiceerden in de Western North American Naturalist, is het de eerste geregistreerde keer dat een das een karkas van dit formaat meesmokkelt. De kalveren wegen zo’n 23 kilogram per stuk en dassen 6 tot 9 kilogram.

Hele onderneming

Het was dan ook een hele onderneming voor de dieren om het karkas te begraven. Ze waren er zo’n vijf dagen mee bezig. Hierna bleven ze wekenlang in de buurt van hun schat rondhangen. Kijkend naar foto’s van de das die zojuist het karkas had begraven, zei bioloog Evan Buechley: “Hij ziet eruit als een hele, hele vrolijke das, rollend in het vuil en volop genietend van het goede leven.”

Bronnen: Western North American Naturalist, Livescience, The GuardianPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis