Filmpje: ‘gloeiende’ zeeschildpad gespot

Naomi Vreeburg

30-09-2015 11:00:07

Voor het eerst is er een reptiel ontdekt dat invallend licht reflecteert in een andere kleur.

In de Grote Oceaan, nabij de Salomonseilanden, is een karetschildpad gespot die een groene gloed uitstraalt. Volgens de onderzoekers is er nog nooit eerder een reptiel ontdekt dat in staat is licht te absorberen en een andere kleur licht – veelal groen, rood of oranje – terug te kaatsen. En deze ontdekking levert prachtige beelden op.

UFO

Nee, de schildpad is niet radioactief. Het fenomeen dat het dier vertoont, wordt biofluorescentie genoemd. Niet te verwarren met bioluminescentie, waarbij dieren licht geven door chemische reacties of bacteriën in hun lichaam. Van koralen, vissen, haaien, roggen, eenoogkreeftjes en bidsprinkhaankreeften was al eerder bekend dat ze fluorescerend kunnen zijn. Maar de onderzoekers hadden nooit verwacht dat een zeereptiel deze eigenschap ook zou hebben.

Tot nu dus. David Gruber, een zeebioloog die werkzaam is bij National Geographic, speurde het water nabij de Salomonseilanden af op kleine haaien en koraalriffen. Opeens dook de zeeschildpad op. Gruber beschrijft hem als “een UFO met een lappendeken vol neongroene en -rode kleuren”. De onderzoeker greep zijn camera en filmde het dier:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bedreigde soort

Gruber is er nog niet over uit wat de functie van het licht is. Andere dieren gebruiken het om prooien te vinden en te lokken, als verdedigingsmechanisme of om te communiceren. Helaas wordt het een moeilijke kwestie om de dieren grondig te bestuderen op hun eigenschap. Er zijn nog maar weinig karetschildpadden over in de oceaan en ze worden behoorlijk beschermd. Naar alle waarschijnlijkheid blijven de dieren dus voorlopig nog even een mysterie.

Bron: National GeographicPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes