Filmpje: lanceercomplex op Cape Canaveral wordt gemold

Laurien Onderwater

15-07-2018 10:59:36

cape canaveral lanceercomplex 17

Het Cape Canaveral Air Force Station Lanceercomplex 17 was al een aantal jaren met pensioen. Maar nu moest het ruimte maken voor iets nieuws en daarom werd het complex met de grond gelijk gemaakt. 

Lanceercomplex 17 was een van de belangrijkste lanceerplaatsen op het Cape Canaveral Air Force Station en was oorspronkelijk gebouwd om Thor-raketten te lanceren. De Thor evolueerde naar de Thor-Delta en uiteindelijk naar de Delta-raketten.

Het complex heeft dan ook een indrukwekkende curriculum vitae: vanaf deze basis zijn meerdere Explorer- en Pioneer-missies gelanceerd, evenals de Marsrovers Spirit en Opportunity, waarbij Delta II-raketten als de draagraketten fungeerden.

Rough start

De carrière van ‘LC17’ kent een roerig begin. De eerste lancering van een Thor-raket op 26 januari in 1957 ging al mis: de raket verloor stuwkracht en explodeerde op het lanceerplatform. Een tweede lancering in april was ook geen succes toen een defecte console ervoor zorgde dat de Range Safety Officer (RSO) geloofde dat de raket in de verkeerde richting vloog.

Ondanks deze ruwe start is het lanceercomplex erg belangrijk geweest voor de NASA en de U.S. Air Force. Zo zijn de eerste communicatiesatellieten, weersatellieten en een groot deel van de Amerikaanse ruimtesondes en Marslanders vanaf lanceercomplex 17 gelanceerd.

Pensionado

In 2011 werden de Delta-raketlanceringen verplaatst naar de Vandenburg Air Force Base en dus ging het lanceerplatform na decennia trouwe dienst met pensioen. Sindsdien staat het complex daar maar te verstoffen. Daarom is er besloten de torens op te blazen om ruimte te maken voor een nieuwe lanceerbasis voor de startup Moon Express -het eerste commerciële bedrijf dat voet op de maan mag zetten.

Tja, aan alle toffe dingen komt uiteindelijk een eind, ook aan lanceercomplexen. Bekijk hier de teloorgang van LC17 – the end of an era.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Popular Mechanics, NASA spaceflight

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis