Filmpje: minibots verplaatsen veel zwaardere dingen

Naomi Vreeburg

28-04-2015 13:00:48

Deze kleine robots kunnen objecten naar boven tillen die 100 keer meer wegen dan zijzelf. Bekijk het filmpje.

Sommigen van ons krijgen al een paars gezicht als ze de helft van hun gewicht op moeten tillen. Minirobots, ontworpen door onderzoekers van de Stanford University, deinzen hier niet voor terug; zij kunnen meer dan 100 keer hun eigen gewicht dragen en verplaatsen. De bots zullen volgende maand worden gepresenteerd op de International Conference on Robotics and Automation in Seattle te Washington.

Het ontwerp van de mechanische slepers is gebaseerd op de gekko, die gemakkelijk tegen muren en plafonds op kan klimmen zonder te vallen. Aan de poten van de robots zitten rubberen stekeltjes waarmee ze zich aan de muren ‘vastzuigen’. Wanneer er flinke druk op ze komt te staan, buigen de stekels en vergroten zo de oppervlakte en ook de plakkerigheid. Wanneer de bots hun pootjes op willen tillen, gaan de uitsteeksels weer plat liggen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De robots bewegen door een poot naar voren te verplaatsen en de ander te laten staan om het zware gewicht op te vangen. En dit pakt goed uit; een robot van 9 gram kan objecten die zwaarder wegen dan een kilogram naar boven tillen. Maar de meest indrukwekkende bot is toch wel ‘µtug’. Hij is slechts 12 gram, maar kan een object verslepen die 2000 keer meer weegt dan hij. Dit is ongeveer hetzelfde als wanneer wij een blauwe vinvis proberen te verplaatsen. Ga er maar eens aanstaan.

Bekijk ook hoe een student als een gekko tegen een glazen wand klimt.

Bron: NewScientist

Beeld: Karen LadenheimPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis