Verken het centrum van de Melkweg

Laurien Onderwater

26-03-2019 08:59:13

melkweg filmpje

Zin in een reisje naar de Melkweg? Met deze nieuwe 360-graden-video van de NASA kan het. Bekijk het filmpje!

Interstellaire reizen blijven helaas een sciencefictionscenario, maar als je een tripje naar de kern van de Melkweg wilt maken, dan heeft de NASA een tof 3D-filmpje voor je gemaakt. Je kunt de beelden bekijken met een VR-bril, wat de ervaring alleen maar leuker maakt natuurlijk, maar de video is ook prima te bekijken op je smartphone met de YouTube-app.

Lees ook:

Sagittarius A*

De video laat de kern van de Melkweg zien vanuit het perspectief van Sagittarius A*, een radiobron waarvan wordt vermoed dat het een superzwaar zwart gat is. Dit object heeft ruim vier miljoen keer de massa van onze zon en bevindt zich 26.000 lichtjaar van de aarde.

De video is gemaakt op basis van supercomputersimulaties en gegevens verzameld door het Chandra X-ray Observatory – NASA’s ruimtetelescoop die waarnemingen doet in het röntgengebied. De 3D-simulatie biedt een nieuw perspectief op wat er in en rond het centrum van de Melkweg gebeurt.

Kleur bekennen

In onderstaand filmpje zijn verschillende kleuren te zien. Blauw en cyaan vertegenwoordigen de röntgenstraling van gaswolken met temperaturen van tientallen miljoenen graden. Rood staat voor ultraviolette emissie afkomstig van gaswolken met temperaturen van tienduizenden graden. Deze wolken hebben niet een heel hoge dichtheid. Tot slot toont geel de koelere gaswolken met de hoogste dichtheden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het filmpje toont verschillende fenomenen: van hoe gas een zwart gat nadert en eromheen begint te draaien tot krachtige sterrenwinden die heet gas wegblazen. En dat allemaal vanuit het perspectief van Sgr A*. In de video gebeurt het dus om jou heen.

Het is niet de eerste keer dat de NASA een dergelijk filmpje publiceert – vorig jaar zette de organisatie ook al een 3D-simulatie van de Melkweg online – en waarschijnlijk ook niet de laatste keer. Vinden wij niet erg, hoor. Keep ‘em coming.

Bronnen: NASA, New Atlas

Beeld: NASA

KIJK 4/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes