Filmpje: Stratolaunch in actie op startbaan

Naomi Vreeburg

02-03-2018 12:59:27

stratolaunch

’s Werelds breedste vliegtuig, de Stratolaunch, heeft nog niet het luchtruim gekozen, maar rijdt wel steeds harder over de startbaan.

Bedenker Paul Allen noemt zijn Stratolaunch geen vliegtuig, maar een air launch platform. Het toestel is namelijk ontworpen om satellieten in een baan om de aarde te brengen. Daarvoor vliegt het gevaarte eerst, mét de raket die de satelliet vervoert, tot een hoogte van zo’n 10 kilometer. Vanaf die hoogte gaat de raket op eigen kracht verder de ruimte in om de satelliet netjes in zijn baan af te leveren.

Klinkt als een gedegen plan, en met een spanwijdte van dik 117 meter, een gewicht van 230.000 kilo en het gebruik van zes Boeing 747-straalmotoren is het een indrukwekkend toestel. We zouden de Stratolaunch dan ook wat graag een testvlucht zien maken, maar dit is nog niet gebeurd. Wel reed hij onlangs met 74 kilometer per uur over de startbaan. En dat zag er zo uit:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Werk aan de winkel

Best indrukwekkend om te zien, maar 74 kilometer per uur is natuurlijk bij lange na niet genoeg om het vliegtuig te doen opstijgen. Voor een passagiersvliegtuig ligt deze snelheid rond de 300 kilometer per uur. Er is dus nog wat werk aan de winkel voor de Stratolaunch het luchtruim kan kiezen. Maar Paul Allen heeft er vertrouwen in, want de eerste testvlucht staat op de planning voor 2019.

Bronnen: The Verge, Bright

Lees ook:

KIJK 3/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis