Google-algoritme voorspelt hartaandoeningen

Laurien Onderwater

21-02-2018 08:59:03

Google-algoritme

Door je ogen te scannen zou dit machine learning-algoritme van Google hartziektes kunnen zien aankomen.

Stel je voor: je zit in de wachtkamer van de dokter om een algemene gezondheidscheck te laten doen. Je jaarlijkse APK, zeg maar. De deur gaat open, alleen begroet de dokter je niet, maar een robot die met behulp van een algoritme voorspelt of je later hartaandoeningen krijgt. Dit scenario zou zomaar eens werkelijkheid kunnen worden. Al helemaal nu het nieuwe algoritme van Google hartziektes kan voorspellen bij mensen door hun ogen af te lezen.

Staren

Het lijkt gek om de gezondheid van iemands hart te beoordelen door in zijn ogen te kijken, maar naar deze methode is al veel onderzoek gedaan. De achterste binnenwand van het oog zit namelijk boordevol bloedvaatjes die de algehele gezondheid van het lichaam weerspiegelen.

Door die vaten met een camera of microscoop te bestuderen, kunnen artsen belangrijke dingen afleiden, zoals de bloeddruk, leeftijd en rookgedrag van een persoon. En dat zijn allemaal belangrijke voorspellers van hartaandoeningen op latere leeftijd.

Robotarts

Om het algoritme te trainen, hebben wetenschappers werkzaam bij Google en Verily (het health-tech-dochterbedrijf van Google) gebruikgemaakt van machinaal leren om medische gegevens van 300.000 patiënten te analyseren.

De dataset bevatte onder meer oogscans, maar ook algemenere medische informatie, zoals leeftijd, bloeddruk en of iemand wel of niet rookte. Vervolgens leerde het neurale netwerk om belangrijke tekenen in de oogscans te associëren met de meetgegevens (bloeddruk, rookgedrag etc.) die nodig zijn om het cardiovasculaire risico te voorspellen.

Wanneer het algoritme oogscans van twee patiënten (waarvan één gezond was en één aan hartaandoeningen leed) kreeg voorgeschoteld, wist het in 70 procent van de gevallen goed te vertellen wie de gezonde persoon was en wie niet.

© Nature Biomedical Engineering

Dat percentage is nog lang niet hoog genoeg en daarom zal er eerst nog veel meer onderzoek moeten worden gedaan en tests moeten worden uitgevoerd. Dus geen zorgen: voorlopig hoef je nog geen robotarts te verwachten in de dokterspraktijk. Maar het algoritme van Google laat wel zien dat het idee niet compleet vergezocht is.

Bronnen: Nature Biomedical Engineering (pdf)The Verge

Beeld: Google / Verily Life Sciences

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis