‘Graancirkelmysterie’ opgelost

André Kesseler

03-02-2014 16:30:22

Wetenschappers hebben een verklaring gevonden voor een aantal ‘graancirkels’ op de zeebodem.

In 2008 nam een toerist voor de kust van het Deense eiland Møn een foto van een stel vreemde cirkels op de zeebodem. De complotkraaiers en andere mensen met iets te veel vrije tijd waren er weer als de kippen bij. Het zouden feeënringen zijn. Of nee, aliens waren geland en verborgen zich op de bodem van de Baltische zee. Wat nuchterder aangelegde mensen opperden dat het wel eens bomkraters uit de Tweede Wereldoorlog konden zijn.

Dat is allemaal niet zo. In 2011 ontdekten wetenschappers van de Universiteit van Zuid-Denemarken en van Kopenhagen ‘al’ (drie jaar is nog vrij lang; wij ruiken toch een complot) dat de ringen, die soms wel een middellijn van 15 meter hebben, bestaan uit zeegras (Zostera). Uit jong zeegras om precies te zijn. Hetzelfde team is er nu achter dat dit de sleutel tot het mysterie is.

140130102040-large

Zeegras groeit naar buiten. Aan de randen vormen zich nieuwe loten en zo worden de pollen steeds groter. Tussen de pollen blijft modder hangen en daarin ontdekte het team vrij grote concentraties zwavel. De zeegrassen zijn daar niet tegen bestand en als de concentraties hoger worden sterft het zeegras af; de oudere en zwakkere grassen in het midden het eerst.

Kortom: iedereen kan weer rustig slapen. Tenzij die zwavel…

Bronnen: Marine BiologyWired

Beeld: Jacob T Johansen/Ole PedersenPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis