Grootbekaal steelt de show

Naomi Vreeburg

25-09-2018 15:59:49

grootbekaal

“Het is net een muppet!” Onderzoekers reageren uitbundig bij het zien van dit onderwaterwezen.

Zeebiologen die meevaren op het onderzoeksschip Nautilus zijn wel gewend aan de monsters die ze tijdens hun reis tegenkomen. En toch verschijnt er af een toe een onderwaterdier dat hun enthousiasme flink aanwakkert. Zo ook dit wezen dat zichzelf opblaast en ineens weer leegloopt. Op het filmpje hieronder zie je rond 1:25 dat het beest ‘ontlucht’.

*tekst gaat verder onder het filmpje

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Grootbekaal

Maar wat is het voor dier? Wie het filmpje met geluid kijkt, hoort op het eind een onderzoeker zeggen: “Is that a gulper eel, then?” En het zou hier inderdaad gaan om een jonge grootbekaal (Eurypharynx pelecanoides) – wezens die je op grote diepte in tropische en gematigde wateren kunt vinden.

Vanwege de manier waarop het beest prooien vangt, wordt het ook wel een pelikaanpaling genoemd. De grootbekaal kan zijn bek uitzetten, waardoor hij grotere maaltijden kan opscheppen. Voor de stevige trek; de dieren eten voornamelijk kleine schaaldieren.

Tien plekken

De zeebiologen spotten deze grootbekaal in Papahānaumokuākea Marine National Monument, een groot, beschermd gebied in Hawaii. Hier onderzoekt de crew van de Nautilus op het moment tien plekken die nog niet of nauwelijks zijn bestudeerd. Grote kans dus dat we komende tijd nog wel wat filmpjes van bizarre onderwaterbeesten onder ogen krijgen.

Bronnen: National Geographic, IFL Science

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes