De vriendelijkste oorlog ooit is eindelijk beslist

Laurien Onderwater

14 June 2022 15:11

Hanseiland Whisky War

Tussen Groenland en Canada ligt het nog geen 1,3 vierkante kilometer grote Hanseiland. Dit stuk rots was de aanleiding voor de Whisky War, die nu eindelijk beslecht is.

Al sinds 1973 zijn Canada en Denemarken in conflict met elkaar. Waar is het de landen om te doen? Om een stuk rots van nog geen 1,3 vierkante kilometer, Hanseiland geheten – genoemd naar de Groenlandse ontdekkingsreiziger Hans Hendrik. Zowel Canada als Denemarken beweren al decennia dat het eilandje van hen is. Omdat het precies tussen de twee landen ligt (of beter gezegd: tussen Canada en Groenland, dat tot het Koninkrijk Denemarken behoort), mogen deze NAVO-bondgenoten die claim volgens het internationale recht ook allebei maken.

Lees ook:

Waarom is Hanseiland zo populair?

Waarom ze het eiland zo graag wilden hebben, was op het eerste gezicht niet helemaal duidelijk. Hanseiland is namelijk niet veel meer dan een rotspartij. Waarschijnlijk heeft het met de landsgrenzen te maken. Hoe verder die reiken, hoe meer aanspraak Canada en Denemarken kunnen maken op de bodemschatten van het Noordpoolgebied.

Hanseiland
Een officier van de Royal Danish Navy poseert voor de Deense vlag op Hanseiland. © Per Starklint/CC BY-SA 4.0

Lange tijd speelde de kwestie overigens helemaal niet. Totdat Tom Høyem, de toenmalige Deense minister voor Groenland, Hanseiland in 1984 bezocht. Hij liet de boodschap ‘Welkom op een Deens eiland’ achter, en een fles Deense sterke drank. Niet veel later zetten Canadese soldaten voet aan wal om een Canadese vlag, een bord met ‘Welcome to Canada’ erop en een fles Canadian Clubwhisky achter te laten.

In 2005 herhaalde Bill Graham, op dat moment de Canadese minister van Buitenlandse Zaken, het trucje. Hij hees de Canadese vlag op de rotspartij en liet ook een fles whisky achter. Deze actie leidde tot een protestbrief van de Deense regering. In datzelfde jaar begonnen dan ook de besprekingen om het territoriale geschil op te lossen.

Het heeft echter tot 10 juni 2022 geduurd voordat beide landen overeenkwamen om het eiland precies in tweeën te delen. En die verdeling is vandaag tot stand gekomen. Daarmee is deze Whisky War, ook wel de vriendelijkste oorlog uit de geschiedenis genoemd, officieel tot een einde gekomen.

Bron: CBC

Beeld: Toubletap/CC BY-SA 3.0

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Mens