Wat is de langste belegering uit de geschiedenis?

KIJK-redactie

31 March 2021 12:00

belegering

Van maart 2015 tot juli 2018 konden zo’n 20.000 burgers en 4000 regeringssoldaten geen kant op in Syrië. Was dit de langste belegering ooit?

Een groot deel van de mensheid zit al ruim een jaar thuis verschanst. Je zou
kunnen zeggen dat we worden belegerd door een virus. Maar het is wel een beleg waarbij we (althans in de westerse wereld) van alle gemakken zijn voorzien. Heel anders dus dan wat zich bijvoorbeeld tijdens de Syrische burgeroorlog afspeelde: van maart 2015 tot juli 2018 konden zo’n 20.000 burgers en 4000 regeringssoldaten geen kant op in Al-Fuah en Kefriya, twee naburige steden die door rebellen waren omsingeld.

Lees ook:

Belegering van Leningrad

Iets minder recent is het beleg door Servische eenheden van de Bosnische hoofdstad Sarajevo. Het duurde van april 1992 tot februari 1996 en kostte bijna 14.000 mensen het leven, onder wie 5500 burgers. Of neem Leningrad, dat 872 dagen lang (van 8 september 1941 tot 27 januari 1944) door het Duitse leger van de buitenwereld was afgesneden. In de stad voltrok zich een humanitaire ramp, met ten minste 600.000 inwoners die de hongerdood stierven.

De belegering van Leningrad geldt daarmee als een van de ergste uit de geschiedenis, maar hij was zeker niet de langste. Zo vielen de Romeinen in 249 v.Chr. op Sicilië de havenstad Drepana aan, die in handen was van de Carthagers. Aangezien de Romeinse vloot daarbij verpletterend door die van Carthago verslagen werd, kon de bevoorrading van Drepana over zee doorgaan. Alleen op land waren de Romeinen in staat om de stad af te grendelen. Het duurde acht jaar voordat ze weer voldoende schepen hadden en Drepana alsnog op de knieën kregen.

Candia

Aan de andere kant van de wereld begon de Japanse krijgsheer Oda Nobunaga in 1570 het beleg van Ishiyama-Honganji, een versterkte boeddhistische tempel waar zich tegenstanders van hem hadden samengetrokken. De verdedigers, onder wie 3000 mannen met musketten, boden taai verzet. Ze capituleerden pas na tien jaar, toen ze door hun voorraden heen waren.

Maar de absolute ‘belegeringskampioen’ is Candia, een stad op Kreta die tegenwoordig Heraklion heet. Sinds 1204 was Candia (zie de illustratie hieronder) in handen van Venetië, destijds een machtige staat. In 1648 stond er een groot Ottomaans leger voor de poort. Dat had vervolgens 21 jaar nodig om de stad in te nemen, wat zeker 70.000 Ottomaanse soldaten niet konden navertellen. In Candia sneuvelden 29.000 man.

belegering Candia

Deze vraag staat ook in het zomernummer van KIJK.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]

Tekst: Leo Polak

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer KIJK antwoordt