NASA’s hitteschild overleefde test niet

kijkmagazine

30-04-2018 12:59:15

hitteschild

Tijdens het testen heeft het hitteschild van de Marsrover, die in 2020 naar de rode planeet moet vertrekken, het begeven.

Het is best gedurfd om een missie te noemen naar het jaar dat hij – naar verwachting – van start zal gaan. Er kan nog van alles misgaan en je wil toch niet dat je halverwege de naam moet veranderen.

We hebben het nu over de Mars 2020: de rover die over twee jaar naar de rode planeet zal vertrekken om bodemmonsters te nemen en opzoek te gaan naar leven. Maar onlangs scheurde tijdens een test op aarde het hitteschild van het rijdende robotje. Het schild moet de rover en het landingsgestel beschermen tegen de hitte die vrijkomt bij de wrijving met de atmosfeer van Mars.

Reserveschild

De scheur ontstond na een week lang testen aan de buitenrand van het schild. Het materiaal begaf het toen het werd blootgesteld aan krachten – en vooral temperaturen – die twintig procent hoger zijn dan het zal ervaren tijdens de echte reis. Met deze extremen wordt getest om er zeker van te zijn dat het schild heel blijft als het daadwerkelijk door de atmosfeer scheert.

Het hitteschild dat nu is gebruikt, is gemaakt van PICA (phenolic-impregnated carbon ablator), een licht maar sterk materiaal. Het was oorspronkelijk een reserveschild voor de rover Curiosity, die momenteel rondrijdt op Mars.

Vertraging

Het hitteschild wordt nu gerepareerd, zodat andere tests nog wel kunnen worden uitgevoerd en het – zoals het NASA-team belooft – geen vertraging oploopt en de rover op 17 juli 2020 zal vertrekken naar Mars.

In de tussentijd wordt er een nieuw schild gemaakt – dat waarschijnlijk sterker is dan het huidige – maar eerst wordt er onderzoek gedaan naar de oorzaak van de scheur en welke veranderingen in het ontwerp herhaling kunnen voorkomen.

We zijn benieuwd of de Mars 2020 zijn naam zal behouden.

Bronnen: NASA, Live Science, Engadget

Beeld: NASA

Lees ook:

 

KIJK 5/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws